facebooktwittermail

Han röjer vägarna fria från snö

Snön skapar stora problem på många håll i landet. Fredrik Rödin är en av många lantbrukare som röjer våra vägar fria från snö. – Det är bara att hålla sig vaken och försöka överleva dagen, säger han.

Under veckan har det snöat rejält på många håll i landet. Under måndagen rapporterade ATL om den optimistiske lantbrukaren Jerry Holmberg i Skåne som redan då var redo för vårbruket, men de planerna fick han snart lägga på hyllan.

I samband med att artikeln publicerades fick ATL även ta del av många bilder från läsare, bilder som vittnade om en annan - och mycket snöigare - verklighet. Vårbruket lär nog få vänta ett tag till.

I Örnsköldsvik fick ATL:s läsare Krister Nordström tänka om gällande sin planerade biltur.
I Örnsköldsvik fick ATL:s läsare Krister Nordström tänka om gällande sin planerade biltur. FOTO: KRISTER NORDSTRÖM
15 minusgrader i Selånger, Sundsvall och långt till våren, skriver Anders Sundquist
15 minusgrader i Selånger, Sundsvall och långt till våren, skriver Anders Sundquist FOTO: ANDERS SUNDQUIST

"Det är bara att hålla sig vaken"

I Sollentuna utanför Stockholm håller Fredrik Rödin vägarna fria från snö, likaså på mjölkgården Rånäs Gård utanför Norrtälje där han jobbar. Och dagarna blir långa.

– Jag var på gården vid 06.30 och jobbade, och nu ska jag ploga i 12 timmar. Jag har både hand om snöröjning och all skötsel på gården just nu. Det funkar, men det är långa dagar. Det är bara att hålla sig vaken, och försöka överleva dagen, säger Fredrik Rödin till ATL.

Sedan sex år tillbaka har Fredrik Rödin extraknäckt som snöröjare. Först plogade han i Danderyd, varje vinter i tre år. De senaste tre åren har han röjt i Sollentuna.

– Man brukar räkna med drygt 30 timmars arbete på ett snöfall, det handlar både om plogning och dagen efter brukar det bli att man sandar och plogar lite mer. När jag körde i Danderyd var det mellan 18-20 timmars körning per pass, säger Fredrik Rödin och fortsätter:

– Det går inte att förbereda sig. Många har energidryck, dricker kaffe och ta raster. Ibland har jag behövt stanna till, luta huvudet mot ratten och tagit en powernap. Men det är väldigt sällan.

I år har det, enligt Fredrik fallit relativt lite snö, i alla fall om han jämför med de tre första åren som han plogade. Trots det har han plogat flera vändor på gården.

Under onsdagen plogade Fredrik Rödin som vanligt i Sollentuna utanför Stockholm.
Under onsdagen plogade Fredrik Rödin som vanligt i Sollentuna utanför Stockholm. FOTO: FREDRIK RÖDIN

"Mjölkbilen tar sig inte fram"

– Vanligtvis får vi mer snö ut mot kusten, men i dag har det snöat mer i Stockholm. Jag har plogat en hel massa, för annars tar sig inte mjölkbilen eller foderbilen inte fram. En annan bonde har hand om vägarna runt omkring. Det finns både för- och nackdelar med mindre snö. Det innebär färre arbetstimmar, men det är också skönt att ha lite ledigt, säger Fredrik Rödin.

Samtidigt är snöröjning en viktig - och för många avgörande - ekonomisk räddningsplanka för många lantbrukare.

– Snöröjning kan vara avgörande för att man ska klara sig som bonde. Med tanke på den dåliga lönsamheten blir snöröjning en viktig inkomstkälla. Det finns nästan ingen bonde som inte också ägnar sig åt snöröjning. Man får slita hårt och får ganska dåligt betalt, samtidigt får man vara nöjd med det.

Snöröjning viktig inkomstkälla

Men att man som lantbrukare ska behöva vara beroende av snöröjning för att går runt, det är oerhört problematiskt, tycker Fredrik Rödin.

– Jag tycker att det är för jävligt att man som lantbrukare inte kan klara sig på det man producerar. Det är dålig lönsamhet och mjölken är inte konkurrenskraftig. Det är frustrerande, men inte så mycket en annan kan göra något åt. Det måste hända något högre upp, politiskt. Sverige måste bli mer självförsörjande och minska på importen. Det kommer att kosta, men vi ger tillbaka till vår välfärd. Det är vad många svenska lantbrukare tycker, avslutar Fredrik Rödin.

I Gästrikland är det 80 cm snö i skogarna, enligt Niklas Hedblom.
I Gästrikland är det 80 cm snö i skogarna, enligt Niklas Hedblom. FOTO: NIKLAS HEDBLOM

LÄS OCKSÅ: Takras på ladugård - djur instängda

LÄS OCKSÅ: Så långt räcker försäkringen vid snötryck

LÄS OCKSÅ: Boende: Nu stänger vi vägen