facebooktwittermail d

Han fick bikupor värda tusentals kronor stulna

Jan-Axel Lindeberg fick bikupor värda tusentals kronor stulna. Ett år senare var tjuvarna tillbaka och plundrade honom på honung. – Det handlar om mycket pengar, säger han.

En växande oro finns bland Sveriges biodlare - en oro för att få sina kupor stulna eller vandaliserade.
En växande oro finns bland Sveriges biodlare - en oro för att få sina kupor stulna eller vandaliserade. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Allt fler får upp ögonen för biodling och både amatörer och erfarna ägnar mycket tid åt att ta hand om de bevingade pollinerarna. Samtidigt finns en växande oro bland Sveriges biodlare - en oro för att få sina kupor stulna eller vandaliserade, något ATL tidigare rapporterat om.

Enligt Sveriges biodlares riksförbund kan dessutom antalet biodlare som får sina bisamhällen stulna och vandaliserade vara långt många fler än vad statistiken visar. Det faktum att bisamhällena står utomhus och ofta är obevakade gör att det är relativt lätt för tjuvar.

"Det är lönsamt att stjäla"

En av de som drabbats är Jan-Axel Lindeberg, biodlare sedan 52 år tillbaka, och bosatt i Trånghalla utanför Jönköping.

– Det är för mycket pengar i bin och därför blir det lönsamt att stjäla. Tänk dig att 10 bisamhällen i runda slängar ger drygt 25 000, konstaterar Jan-Axel Lindeberg.

Det var i samband med att Jan-Axel Lindeberg hade införskaffat nya och som han uttrycker det särskilt "ilskna" bin som han tog beslutet att ersätta deras bidrottningar. Nya drottningar skulle han införskaffa på annan ort vilket innebar att han behövde vara borta en natt.

Stod synliga från vägen

– Jag körde till Tibro för att hämta nya drottningar och när jag kom tillbaka fanns inga bikupor kvar. Alla var borta. Jag hade totalt 15 kupor på den platsen, och jag ångrar så att jag hade ställt dem så synliga från den stora vägen. Jag hade flyttat dem dit för att det fanns oljeväxter där, och det gillar de, berättar Jan-Axel Lindeberg.

Men det slutade inte där. Ett år senare fick Jan-Axel Lindeberg ytterligare en påhälsning av ovälkomna tjuvar.

– Andra gången tog de honungen från mina skattlådor. Det är ju inte roligt alls det här, och stölderna ökar ju mer pengar det handlar om. Vi gjorde en polisanmälan båda gångerna men polisen gjorde i stort sett ingenting. De bara konstaterade att bina och honungen var väck, säger han.

I Jan-Axel Lindebergs fall handlar det om tjuvar som är vana vid att hantera bin och som vet vad de gör, tror han.

– Den första gången måste de ha haft en släpkärra eller en lätt lastbil för kuporna var många och de är tunga. Eftersom de stod nära vägen har de säkert kört förbi och sett dem och sedan kommit tillbaka och rekat. Det är inte gemene man som stjäl utan folk som vet hur man gör.

Vad tänkte du när du upptäckte att kuporna var stulna?

– Jag tänkte att nu har de bin som de inte kan hantera för de är så ilskna. De hade nog bekymmer, skrattar Jan-Axel Lindeberg.

Stölderna drabbade honom inte ekonomiskt eftersom han hade en företagsförsäkring som täckte förlusten. Det som hände avskräckte inte Jan-Axel från att fortsätta med biodling. Drygt 20 år senare har han utökat sin verksamhet och har nu totalt 60 kupor. Men han har vidtagit åtgärder.

"Bommat och låst om bina"

– Jag har mina bin på ställen där det är svårt att stjäla dem, dels för att de inte syns från vägen och så är det bommat och låst om dem.

– Dessutom är det folk där hela tiden så jag är inte orolig. Samtidigt, jag ska ju snart lägga av. Jag är ju 80 år så vi får väl se om jag och mina bin får vara i fred tills dess att jag avvecklar, avslutar Jan-Axel Lindeberg.

LÄS OCKSÅ: Biodlare vill kartlägga stölderna

LÄS OCKSÅ: Biodlarna satsar vidare