facebooktwittermail d

Han driver Sveriges största gård

På fem år har Sveriges största mjölk- och köttproducenter blivit 30 procent större. ATLs unika granskning visar att största gården har ökat med 1 000 nötkreatur.

– Vi har ökat och vi kommer att öka med två tre hundra djur till framöver, säger Lennart Bengtsson, VD på Wapnö.

Det är en stor satsning på kött som ligger bakom att Sveriges största gård Wapnö har ökat antalet nötkreatur mest de senaste fem åren, 42 procent.

– Hela mitt tänk går ut på att man måste vara en stor primärproducent för att vara en småskalig livsmedelsproducent, säger Lennart Bengtsson.

Kött plus mjölk

På nyårsafton 2015 hade Wapnö 3 459 nötkreatur på gården, en ökning med 1 020 djur på fem år. Och det är satsning på ett eget kött vid sidan av mjölkproduktionen som ligger bakom ökningen.

– Vi har det djurantal vi behöver när det gäller själva mjölken. Men nu har vi också en ny linje där vi kommer att satsa på kött vilket gör att vi har ökat och kommer att öka med 200, 300 djur till framöver när köttet är fullt utbyggt.

Wapnös trick

Wapnös strategi är ovanlig både för mjölken och köttet och ser ut så här:

Mjölkkorna får gärna vara korsningar mellan svarta SLB och röda SRB, samt en tredje köttigare mjölkras. SLB för arbetsmiljön, SRB för fett- och protein och till exempel fleckvie för köttansättningen. När kon har sitt bidrag till rekryteringen insemineras hon med en köttras, hittills limousin. Inseminering sker med könssorterad sperma för att bara producera hondjur.

– Vi letar efter ett optimalt kött och en optimal mjölk till en egen förädling från en ko som förbrukar så lite antibiotika som möjligt, säger Lennart Bengtsson.

Från hondjur

Wapnö Miljökött, med minimal klimatpåverkan, kommer alltså från hondjur. Dels för smakens skull, dels för klimatets skull och dels för att garantera att djuren gått på bete. Köttet säljs i restaurangen och i gårdssaluhallen och på sikt i butik. Utmaningen är att hitta köpare till alla detaljer.

– Det är ganska lätt att sälja 70, 80 kilo av en 400 kilos ko till ett bra pris, men det är svårt att sälja resten, så där har vi fått jobba med förädling och ta fram produkter i vårt charkuteri.

Eget slakteri

Hittills har djuren slaktats externt. Men planerna på ett eget gårdsslakteri är klara. Men Lennart Bengtsson har väntat med att trycka på startknappen för bygget.

– Det har varit en väldig prisökning på kött att sälja det externt, så det har varit svårt att räkna hem ett slakteri. Det går ju inte att starta slakteri och få mindre betalt än vad man får någon annanstans. Men nästa år ska det byggas.

Fakta: Wapnös djur

Registrerade nötkreatur på Wapnö gård 31 december 2015.

Ras

Amerikansk bison 1

Charolais 1

Korsning/övriga raser 1 141

SLB 2 300

SRB 16

Totalt 3 459

Källa: CDB.