facebooktwittermail d

”Framtiden för jordbruket ligger inte bara i stordrift”

För att i framtiden kunna garantera svensk råvara tror jag att det måste skapas någon modell som gör att mindre producenter kan överleva, skriver Sture Jönsson i sin slutreplik.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ISTOCK

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jag förstår att det finns olika meningar om kor ska beta eller inte och respekterar Per Anderssons uppfattning i ATL den 9 februari. Jag tror dock inte att framtiden för svenskt jordbruk bara ligger i storleksrationalisering. På många områden, som här i mina trakter, förutsätter 500-korsbesättningar transporter av foder och gödsel i flera mil.

Vi ser också nu risken att koncentrera all produktion inom ett område till jättestora besättningar. Fågelinfluensan har slagit ut två besättningar och jag läste att risken finns att det kan bli äggbrist. För att i framtiden kunna garantera svensk råvara tror jag att det måste skapas någon modell som gör att mindre producenter kan överleva.

Jag tycker att det är ett hälsotecken att vi kan ha högt i tak och föra en debatt och inte alltid tycka lika.

Sture Jönsson, Tärnsjö

LÄS MER: ”Stämmobeslut om att bete ska vara frivilligt”

LÄS MER: ”Positivt med kor på bete”