facebooktwittermail d

Hälsingestintan lägger i en högre växel

Hälsingestintan har ökat sin köttproduktion för storboskap med 157 procent för årets första halvår jämfört med samma period förra året. Från drygt 700 djur till 1 815 djur.

– Det känns så klart jättekul för oss att efterfrågan på etiskt kött har ökat. Svenska konsumenter är beredda att betala för en bättre djuromsorg. Lågt pris på kött har ofta ett högt pris för djuren, säger Britt-Marie Stegs, vd och delägare för Hälsingestintan.

Britt-Marie Stegs, vd och delägare för Hälsingestintan.
Britt-Marie Stegs, vd och delägare för Hälsingestintan. FOTO: MALIN HOELSTAD

Ökningen i antalet djur kom före nyinvesteringen på 40 miljoner kronor då bland annat familjen Wallenberg och Antonia Ax:son Johnson med familj gick in och finansierade Hälsingestintans expansion tidigare i augusti.

– Vi har lyckats att attrahera duktiga uppfödare och effektivisera produktionen. För kommande år är planen att vi ska öka med ytterligare 50 procent på befintligt mobilt slakteri. Nyinvesteringen gör att vi kan säkerställa en långsiktig satsning. Det är rätt läge för oss att växla upp i Sverige, säger Britt-Marie Stegs.

Etiskt kött

Hälsingestintan producerar etiskt kött med syftet att minska stressen för djuren och produktionen sker från ett av Europas första mobila slakterier. De erbjuder även konsumenterna digital spårbarhet av köttet ned på gårds- och djurnivå.

– Det är en bra metod som kommit för att stanna. Vi har planer på att starta ett eller två nya mobila slakterier, men har inte fattat något beslut om det ännu, säger Britt-Marie Stegs.

"Stor proteströrelse"

Efterfrågan på etiskt kött märks även utanför Sveriges gränser.

– I Frankrike och Italien finns en stor proteströrelse bland konsumenterna över hur man behandlar djur inom köttindustrin. Avslöjanden om plågsamma djurtransporter samt undermålig hantering av djuren på de stora slakterierna har fått en stor negativ effekt på köttätandet. Vår metod säkerställer djuromsorgen och det är anledningen till efterfrågan på vårt koncept.