facebooktwittermail

Bolagsskog lockade långväga spekulanter

Det var inga problem att få Gysinge Skogs innehav i Halland sålt. Men vad slutpriset blev vill parterna inte avslöja.

Skog vid sjö.
Gysinge Skog har sålt 520 hektar skogsmark i Halland i bolagsform, vilket bidrog till högt intresse. FOTO: LUDVIG & CO

Det blev Knutsson Holdings AB, ett Göteborgsbaserat familjeägt private equitybolag, som tog hem budkampen om de 520 hektar skog i Halland som Gysinge Skog lagt ut till försäljning. 

Hur många spekulanterna var vill Martin Haraldsson, mäklare på Ludvig & Co, inte avslöja, mer än att det i alla fall var fler än tio.

– Vi ser att det finns ett stort intresse från ett flertal spekulanter utanför den traditionella skogsägarkretsen, så som våra anrika stora skogsbolag. Och inte bara lokalt utan från större delen av Sverige och även utomlands, säger han.

Vad slutpriset blev vill Martin Haraldsson inte heller avslöja. Listpriset beräknades till runt 70 miljoner kronor. Men räknat på det pris som exempelvis Silvestica tidigare betalat för Stora Ensos skog i Halland skulle priset på Gysinges mark kunna gå ända upp mot 110 miljoner kronor.

Skog.
Snittförrådet på skogen som Knutsson Holding köpt är cirka 200 skogskubikmeter per hektar. 37 procent av skogen är under 20 år och mestadels är det gran, men 11procent av volymen finns i ädellövskogsbestånd. FOTO: LUDVIG & CO

Bolagsskog lockar

En bidragande orsak till det stora intresset var att skogen såldes i bolagsform, dessutom rörde det sig om ett ovanligt stort sammanhållet innehav för att vara i södra Sverige. 

Köparen, Knutsson Holdings, har sedan tidigare intressen inom skog genom investeringar i Greengold, ett företag som ATL rapporterat om. Och enligt Michael Knutsson, delägare i Knutsson Holdings, är köpet en mycket långsiktig investering med ambitionen att behålla innehavet i generationer. 

”Intresset för skog har funnits ett tag. Detta är vår första direktinvestering i skogsmark och vi avser att komplettera upp ytterligare om tillfälle ges. Vi har tidigare framför allt varit bekanta genom våra expertis och innehav inom online gaming-sektorn, men under senare år har vi diversifierat vår portfölj genom investeringar inom en rad andra sektorer som datorspel, healthcare, kontorshotell. Nu vill vi balansera portföljen ytterligare genom bland annat investeringar inom reala tillgångar som skog”, säger Michael Knutsson i ett pressmeddelande.

Läs mer: Stor bolagsskog till salu i Halland

Läs också: Silvestica köper Stora Ensos skog i Halland

Mer läsning: Kändisarna som satsat pengar i Greengold