facebooktwittermail d

Gunvor summerar Rörviksåren

Gunvor Group avvecklar Rörviks ägarbolag Meerwind och summerar Rörviksåren. Totalt kostade de ägaren 720 miljoner kronor.

Rörvik avvecklade all verksamhet under 2017 och nu avvecklas även Rörviks ägarbolag Meerwind.

Meerwinds enda tillgång är aktierna i Rörvik och dessa förs genom en frivillig likvidation över till Meerwinds ägare sedan slutet av 2016, Frefika Foundation. Frefika är också huvudägare i Gunvor Group, ett bolag som kontrolleras av svenske oljemiljardären Torbjörn Törnqvist och som stod bakom Meerwinds köp av Rörvik 2010.

Strukturaffärer

I ett pressmeddelande från Rörvik och Gunvor Group beskrivs hur sågverksbolagets ledning och ägare under flera år kämpade för att få till strukturaffärer inom sågverksbranschen i södra Sverige. När det misslyckats beslutade ägarna 2015 att avveckla Rörvik under kontrollerade former och på ett sätt som långsiktigt gagnade industrin och sysselsättningen.

Förlust

Under åren 2010 - 2015 gjorde Rörvik en rörelseförlust på 400 miljoner kronor och totalt har investeringen i Rörvik kostat ägarna runt 720 miljoner kronor sen köpet och fram till idag. Det kan jämföras med rörelseresultatet för Södra Wood, som gjorde en sammanlagd förlust på drygt 1 miljard för åren 2010-2016.

Spånbalar

Efter försäljning av samtliga sju sågverk, inköpsbolag i Norge, säljbolag i Danmark samt fingerskarvsanläggningen i Myresjö är det som idag återstår av Rörviks verksamhet en fastighet i Myresjö med tillverkning av spånbalar samt ett inköpsbolag för råvara i Ryssland och tio anställda.

LÄS MER: Per Rodert: "Hade gått i vilken annan bransch som helst"

LÄS ÄVEN: Svenska miljardärens miljonsatsning

LÄS OCKSÅ: Rörviks tidigare ägare i konkurs

PREMIUM: Vilda västern när fiberkablarna ska grävas ned