Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 mars 2017

  "Hade gått i vilken annan bransch som helst"

  Rörvik fick aldrig igenom de strukturaffärer de sökte. Därför valde de att avveckla sig själva genom att sälja sågverken till "rätt" ägare, säger vd Per Rodert till ATL.

   Rörviks vd Per Rodert.
  Rörviks vd Per Rodert. FOTO: Hans Runesson

  Gårdagens försäljning av sågverket i Linghem innebär att Rörvik i princip avvecklat sig själva. I slutet på februari meddelades att sågverken i Boxholm och Myresjö läggs ned, men drivs vidare till sommaren, övriga fyra sågverk såldes under fjolåret.

  – Vi har några mindre verksamheter kvar, bland annat stallströ, som vi tittar över vad vi ska göra med, säger vd Per Rodert.

  Men sen är det alltså slut med Rörvik. Per Rodert förklarar varför:

  – Vi var ju väldigt aktiva för ett par år sen och försökte köpa större koncerner. Vi besökte i princip alla, men fick inte igenom några strukturaffärer.

  Nödvändiga strukturaffärer

  Strukturaffärerna är nödvändiga, anser Per Rodert, för att få lönsamhet i den sydsvenska sågverksindustrin. Sågverken är för många och för små vilket ger dyr råvara och små möjligheter att investera för att vara konkurrenskraftig.

  – Även vår huvudägare var väldigt aktiv i den processen. Men när vi såg att det inte gick att få lönsamhet utan omstrukturering och vi inte kunde få till den så tyckte ägaren att det var bättre att avveckla och hjälpa till med omstruktureringen på omvänt sätt, genom att sälja till rätt köpare.

  Vida, ATA och Holmen har därigenom fått sågverk som passar in i respektive företags struktur och geografi. Rörvik har krympt bort.

  För 2010-2015 är Rörviks sammanlagda resultat ett minus på nästan 900 miljoner kronor. Har ni fått tillbaka det på försäljningarna?

  – Redan 2015 tog vi en hel del kostnader för nedläggning och nedskrivningar. Rörelseresultatet ser annorlunda ut. Vi har räknat noga och per producerad kubikmeter har vi inte varit sämre än till exempel Bergs och Södra, som är jämförbara konkurrenter. Det stora problemet är att vi haft två sågverk, Boxholm och Rörvik, som varit nästan helt dedikerade till Nordafrika och Mellanöstern och den marknaden försvann i princip för ett par år sen.

  – Om det totalt sett slutar på plus eller minus för huvudägaren är inget vi kan kommentera.

  Är det något som förvånat dig i arbetet med att få till strukturaffärer?

  – Ja. Det här skulle ha gått i vilken annan bransch som helst. I andra branscher köper och säljer man företag för att få en bättre struktur. Men sågverken i södra Sverige har en komplicerad ägarbild: Några är privatägda, det finns många mindre sågar, några är kooperativt ägda och några ägs av större bolag. Det är mycket känslor, mycket privat ägande och inte riktigt rationellt agerande.

  Du blev vd 2007. Hur har de tio åren varit?

  – Ett år var bra, resten mer en kamp där vi försökt hitta sätt för Rörvik att överleva och för att omstrukturera.

  Läs mer: Holmen köper Linghems sågverkLäs mer: 93 såganställda varslas om uppsägningLäs mer: Rörvik minskar råvaruinköpen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen