Sveriges Grisföretagare fick nyligen frågan i ATL hur fler kunder ska upptäcka griskött.
Svaret: ”Att vi blir mer sexiga. Att griskött blir mer efterfrågat och lite coolt.”
Oj och nej. Med de ordvalen som utgångspunkt kommer det inte säljas mer fläskkött. Vi behöver bli bättre marknadsförare och säljare i jordbruksbranschen i allmänhet, grisbranschen i synnerhet.
Vi alla vill såklart att det säljs mer griskött, mer nötkött, mer grönsaker, mer kyckling, mer spannmål i Sverige. Från Sverige.
Men när vi säljer är det viktigt att vi inte hittar på något eller konstlar till det. Låt oss säga precis som det är – för det är gott nog. Visa på förträffligheten med alla våra produkter genom att lyfta mervärden, smak, fakta och siffror.
En annan sak som ligger oss i fatet långsiktigt är att branschen ibland talar ner en annan produkt i stället för att bara lyfta sin egen. Det går inte att sälja något långsiktigt och framgångsrikt på det sättet.
Som exempel stod LRF Nyköping för några år sedan och delade ut hamburgare utanför skolor då det en dag i veckan stod vegetariskt på menyn. Så lyfter man inte varumärket svenskt kött.
Hamburgare är förvisso bland det godaste som finns men det finns 13 andra måltider i veckan som dessa kan serveras på. Att gå i polemik på det här sättet blir bara tramsigt och budskapet om svenskt nötkött går inte fram till de konsumenter som var tilltänkta, den målgruppen blir bara provocerad.
Samma fel gör Oatly då de säljer sin havremjölk genom att dissa komjölken. Enorma reklambudgetar kan alltid lösa försäljning ett litet tag. Men när produkten ska börja sälja sig själv måste värdena finnas i produkten. Inte som en referens till att något annat är sämre. Och komjölk är ju dessutom inte sämre, utan fantastiskt.
Tillbaka till fläskköttet. Grisen ingår i ett klokt kretslopp och bidrar till minskat matsvinn. I Sverige har grisar större ytor att leva på än i andra länder, knorren är kvar och Sverige använder minst antibiotika i EU.
Grisarna kan äta föda som vi människor inte kan som spannmål av sämre näringsmässig kvalitet eller rester från vår livsmedelsproduktion till exempel rapskakor, drank, betfiber. Minst sagt bra. Med de starka värdena som underlag går det att skapa fantastisk reklam.
Men att uttrycka sig på ett sätt som inte riktigt stämmer utstrålar nervositet och brist på insikt om mångfald hos konsument. Konsumenter är inte lika. Preferenserna är många. Men de allra flesta vill att maten ska vara schysst producerad. Och de allra flesta vill lyssna på intressanta och positiva personer som utbildar, utvecklar och säljer in positiva värden.
Mycket i dagens samhälle säljs in som sexigt med viss framgång – absolut. Men en gris är inte sexig och kommer aldrig att bli. Fläskkött är däremot bra mat och gott. Kort och gott.
Fotnot: Det här var min sista krönika i ATL. Kanske blir det ett gästspel framöver men jag tackar för åren då jag fått er uppmärksamhet tillsammans med ris och ros. Nu lämnar jag över till någon annan av alla fantastiska opinionsbildare i vår bransch.