facebooktwittermail

Ny miljörådgivning till hästhållare

Greppa Näringen lanserar nu en ny miljörådgivning för gårdar med mer än 15 hästar. Tanken är att öka kunskapen om hästars påverkan på miljön.

Det är länsstyrelserna som upphandlar rådgivningen och prioriterar vem som ska få den.
Det är länsstyrelserna som upphandlar rådgivningen och prioriterar vem som ska få den. FOTO: ELLINOR EKE-GÖRANSSON

ATL har tidigare skrivit om det stora missnöjet i hästvärlden efter att en statlig utredning föreslagit åtgärder för hästhållares gödselhantering för att minska klimatavtrycket.

Nu tas alltså nya grepp för att göra hästägare mer medvetna om vilka miljöåtgärder man kan vidta för att framför allt minska förluster av näringsämnen.

Skräddarsytt rådgivning

”Vi tror att hästägarna är angelägna om att dra sitt strå till stacken i miljöfrågan. Det har nyligen kommit flera rapporter om hästars miljöpåverkan och hästnäringen efterfrågar rådgivning och stöd för att utföra miljöåtgärder. Det är därför vi har skräddarsytt en rådgivning för hästverksamheter”, säger Pernilla Kvarmo, ansvarig på Greppa Näringen, i ett pressmeddelande.

Greppa Näringen lanserar nu en ny miljörådgivning för gårdar med mer än 15 hästar.
Greppa Näringen lanserar nu en ny miljörådgivning för gårdar med mer än 15 hästar. FOTO: ELLINOR EKE-GÖRANSSON

Kommer i gång till hösten

Rådgivningen från Greppa Näringen kommer att vara kostnadsfri och ska ske på frivillig basis. Rådgivarna kommer ut till gården och går tillsammans med hästhållaren igenom verksamhetens miljöpåverkan både utomhus och i stallet. Tillsammans resonerar man fram möjliga åtgärder som exempelvis kan handla om hur man kan underlätta in- och utsläpp, dränering kring utfodringsplatser eller anläggning av en fosfordamm.

Det är länsstyrelserna som upphandlar rådgivningen och prioriterar vem som ska få den. Planen är att komma i gång i stora delar av landet redan till hösten.