facebooktwittermail d

Greenpeace International lämnar FSC

Greenpeace International väljer att lämna FSC. Orsaken är FSC:s ojämna kvalitet globalt och att certifieringen inte gör tillräckligt för att skydda miljön.

I Sverige är Greenpeace inte medlemmar i FSC. På bilden Greenpeace-aktivister som blockerar virkesintaget vid SCAs bruk i Östrand vid en aktion i fjol.
I Sverige är Greenpeace inte medlemmar i FSC. På bilden Greenpeace-aktivister som blockerar virkesintaget vid SCAs bruk i Östrand vid en aktion i fjol. FOTO: LINA BURNELIUS

Det är i ett uttalande från i går som Greenpeace International meddelar att de väljer att inte förnya sitt medlemskap i skogscertifieringen FSC, en organisation som de var med och grundade.

"Greenpeace har sett en mycket ojämn tillämpning av FSC:s principer och kriterier globalt", skriver de, och fortsätter: "I vissa regioner har FSC-certifiering inneburit förbättrade skogsbruksmetoder, men i andra har den inte nått upp till sina mål för skydd av skog och att ge bredare sociala vinster. Det här gäller särskilt i högrisk-regioner där demokrati och civilsamhällets institutioner är svaga och korruptionen är utbredd."

Kommersiellt skogsbruk

Greenpeace International anser också att FSC i nuläget är ett verktyg för kommersiellt skogsbruk och att det behöver förbättras för att bidra till ett storskaligt skydd av skog globalt. Greenpeace kommer ha en fortsatt dialog med FSC i frågor rörande skydd av skog och mänskliga rättigheter, och den internationella organisationen överlåter till de nationella kontoren att själva avgöra om de vill fortsätta stödja FSC eller inte.

I Sverige är Greenpeace inte medlemmar av FSC.

LÄS OCKSÅ: Ikea stödjer FSC

LÄS OCKSÅ: Utspel om certifieringar måste ses i sitt sammanhang

LÄS OCKSÅ: Europeiska företag kritiska till FSC i Sverige

LÄS OCKSÅ: Sveaskog avsatte hälften av gammelskogarna - Inte nog, tycker miljörörelsen