Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 december 2017

  Europeiska företag kritiska till FSC i Sverige

  70 europeiska företag hotar att sluta köpa svenska skogsprodukter om inte Sverige slutar avverka skogar med högt bevarandevärde.

   Svenska FSC-certifierade företag avverkar i skyddsvärda skogar, och dessutom måste nyckelbiotopsinventeringen återupptas. Det skriver 70 europeiska skogsföretag i ett öppet brev till bland annat regeringen.
  Svenska FSC-certifierade företag avverkar i skyddsvärda skogar, och dessutom måste nyckelbiotopsinventeringen återupptas. Det skriver 70 europeiska skogsföretag i ett öppet brev till bland annat regeringen. FOTO: Rolf Segerstedt

  Det är i ett öppet brev till Skogsstyrelsen, Sveriges regering samt skogsbolagen Sveaskog, Stora Enso och SCA som de 70 FSC-certifierade europeiska företagen uttrycker sitt missnöje med hur FSC-certifieringen fungerar i Sverige.

  ”Det är med bestörtning vi hör att FSC-certifierade företag avverkar skog med höga bevarandevärden och att nyckelbiotoper inte registreras i nordvästra Sverige under 2017”, skriver de.

  Underminerar FSC

  Det öppna brevet publiceras på Skydda Skogens hemsida och en av initiativtagarna uppges vara den tyska miljöorganisationen Robin Wood.

  De 70 företagen anser att det är oacceptabelt att dessa skogar avverkas inom ramen för skogscertifieringen FSC och att detta underminerar FSCs trovärdighet.

  Handelspaus

  Företagen kräver därför bland annat att skogsbruk upphör i alla nyckelbiotoper och skogar med höga bevarandevärden i Sverige samt att inventering och registrering av nyckelbiotoper återupptas.

  Om inte alla deras krav får gehör hotar företagen att överväga att ”pausa” sin handel med svenskt trä och papper, och tillägger: ”De av oss som inte handlar med svenska produkter kommer utan tvekan att undvika det.”

  LÄS MER: H&M och Ikea vill ha FSCLÄS OCKSÅ: Avsättningar bromsar miljardinvesteringLÄS ÄVEN: Lite skyddad skog i VästernorrlandPREMIUM: Högre andel skydd i skogsfattiga län

  Relaterade artiklar

  Till toppen