facebooktwittermail

God efterfrågan på maltkorn trissar upp priser

En stark efterfrågan på maltkorn, särskilt ekologisk, har drivit upp priserna, som nu ligger en bra bit över vetet. Något som tillhör ovanligheterna.

En blandad skörd ute i Europa och en fortsatt stark efterfrågan på maltkorn har gjort att priserna stuckit i väg och nu ligger en bit ovanför vetepriset.

– Det är ovanligt att det är så och vi började se tendensen redan tidigt i somras, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

Ungefär hälften av den svenska skörden är bärgad och hittills ser det ganska bra ut, vilket blir en motbild av hur det ser ut i stora delar av Europa.

– Men jag tror inte att mälterierna kan vara kaxiga i år. Det är inte köparnas marknad, säger Kenneth Normark på BM Agri.

En stark efterfrågan på maltkorn har drivit upp priserna.
En stark efterfrågan på maltkorn har drivit upp priserna. FOTO: PER-OLOF STOLTZ

60 miljoner ton

Totalt odlas cirka 60 miljoner ton korn i Europa varav tio går till maltkorn. Den svenska kornskörden har fallit något under senare år och väntas i år uppgå till cirka 317 900 ton, vilket är 10 000 ton mindre än i fjol, enligt Jordbruksverkets siffror.

BM Agri betalar upp till 1,78 kr/kg fritt Halmstad för leverans under första kvartalet 2018. Mälterierna är sällan pigga på att köpa ny skörd tidigt innan de vet om kornet har mältningskvalitet. BM Agris grundpris, otorkad vara med leverans nu, är dock lägre, denna vecka kring 1,45 kr/kg.

– Maltkornsåret börjar i oktober och pågår till september följande år, säger Kenneth Normark.

Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen
Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen FOTO: LANTMÄNNEN

Stor risk

Belöningen för maltkornsodlare är stor, men så är även risken. Klassas kornet ned till foder ger det inte mer än drygt en krona per kilo. Kornet ska uppvisa en grobarhet på minst 95 % och en proteinhalt på mellan 9 och 12 procent.

– Men det är kornets groningsenergi, viljan att gro, kan man säga, som är viktig och den bör också ligga på minst 95 procent. Men hur det ligger till med det vet man först senare, säger Kenneth Normark.

Kenneth Normark på BM Agri.
Kenneth Normark på BM Agri.

Fast pris

Lantmännen uppger också en god maltkornsmarknad, särskilt för ekologiskt korn, och därför öppnar de för möjligheten att som odlare teckna 3-årskontrakt från nästa års skörd.

– Vi erbjuder ett fast pris på 3,30 kronor per kilo ekologiskt korn som ett alternativ, och då är det det priset som gäller. Håller det inte maltkvalitet blir det foderkornspris. Ett annat alternativ är att acceptera ett pris på 3,10 kr/kg och skulle det klassas ned till foder får odlaren 2,80 kronor, säger Mikael Jeppsson.

När programmet väl är i gång hoppas Lantmännen att få in mellan 7 000 och 8 000 ton per år.

Lantmännen betalar också i dag ett pris kring 1,45-1,55 kr/kg för konventionellt maltkorn, fritt 0-ort.

Av Lantmännens invägning går cirka 35 procent till det delägda Vikingmalt medan resten exporteras.

– Skandinaviskt maltkorn ses som en säker hamn med en kvalitet som oftast ser bra ut. Vi är duktiga på att odla maltkorn, säger Mikael Jeppsson.

Läs mer: Skörden bättre än väntat

Läs mer: Torka påverkar skörden på flera håll

PREMIUM. Plöjningsfritt ger jackpott på Charlottenlund

PREMIUM. Starka trender i årets utsäde