facebooktwittermail d

”Globalt sug efter mark når Sverige”

Framgångsrika entreprenörer med vana att navigera i en föränderlig värld har i åratal köpt på sig mark.

Skog i dimma.
Svensk mark lockar allt fler. FOTO: KRISTOFFER SAHLEN/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Entreprenören och fastighetsmiljardären Roger Akelius storköper skogsfastigheter i hela landet. Något som har drivit upp priserna i flera områden. På ett halvår har han köpt ett 30-tal fastigheter.

Som Roger Akelius berättar i en intervju i ATL så är skogsinvesteringarna långsiktiga: ”Det jag köper nu är inte för att göra några klipp inom de närmaste sju åren för det tror jag inte går, utan det handlar om en långsiktighet och en känsla av lycka.”

Samtidigt är inte Akelius ensam om att se jord- och skogsmark som en stabil investering för framtiden. Snarare bör hans förvärv betraktas som del i en global trend. Framgångsrika entreprenörer med vana att navigera i en föränderlig värld har i åratal köpt på sig mark.

En som under tio år målmedvetet har expanderat sitt markinnehav är Microsoft-grundaren Bill Gates. Förra året räknades han som USA:s störste ägare av åkermark.

Listan över superrika utan tidigare koppling till lantbruk som under senare tid har investerat i jord- och skog, kan också göras lång. Grundaren av Amazon, Jeff Bezos, är numera en annan av USA:s största markägare. Till den kategorin räknas även finansmannen Thomas Peterffy, som har varit en pionjär inom digital börshandel.

Att jord- och skogsmark ses som en attraktiv placering för allt fler vittnar även intresset för den svenska skogsfonden Silvestica om. Den första skogsfonden startade 2017 med målet att inom fem år köpa skog i Sverige, Finland och Baltikum för 5 miljarder kronor. Och nu har ytterligare en fond startat – Silvestica 2 – med samma mål som den tidigare.

Något annat som vittnar om ett allt större tryck från investerare är den oerhörda premie som betalas på fastighetsmarknaden för bolagsägd mark. Visserligen är skattereglerna mer gynnsamma för aktiebolag, vilket gör att juridiska personer kan betala upp till 30 procent mer för samma mark jämfört med enskilda. Men en del av förklaringen till dagens riv efter mark som ägs av bolag lär vara att det möjliggör för institutionella investerare att köpa jord- och skog i Sverige, något som annars är svårt.

När världen skälver lär inte heller intresset minska för investeringar i svensk jord och skog. Roger Akelius köp kan bara vara en försmak av vad som väntar.

Läs mer:

Han har köpt skog för 340 miljoner – på ett halvår

Skogsägarna blir färre – och äldre

Skogsbolagen köper privat skog

Efter ATL:s avslöjande – jordförvärvslagen ska ändras