facebooktwittermail d

Glada Bonden köper Boxholms mejeri

Det blir Glada Bonden som köper Boxholms mejeri.

– Jag kan bekräfta. Det här är en stor dag för Sveriges bönder, säger Anders Birgersson på Glada Bonden, till ATL.

Mejeriet i Boxholm har fått en ny ägare.
Mejeriet i Boxholm har fått en ny ägare. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Det var SVT Nyheter Öst som var först med att berätta om Glada Bonden som köpare av det omdebatterade mejeriet i Boxholm.

– Kommunstyrelsen tog beslut här i dag, så det blev färdigt för en timme sedan ungefär. Det känns kul, säger Anders Birgersson till ATL.

Vad är planerna framöver?

– Först och främst kommer vi att försöka skaka liv i det som finns och börja ysta, säger Anders Birgersson.

– Sedan har vi en ganska offensiv plan framöver, som är att omsätta 1,5 miljarder kronor om fem år.

Han berättar att det finns flera projekt i gång med sikte på att bygga ut.

– Vi har även planer på att hantera den industrimjölk som vi i dagsläget har affärer på. Det kräver ju investeringar, så initialt handlar det om att förstå vilja investeringar vi behöver göra.

Anders Birgersson, en av grundarna till Glada Bonden som nu har köpt Arlas gamla mejeri av Boxholms kommun.
Anders Birgersson, en av grundarna till Glada Bonden som nu har köpt Arlas gamla mejeri av Boxholms kommun. FOTO: PRIVAT

Anders Birgersson är en välkänd lantbrukare med konventionell mjölkproduktion med cirka 1 000 kor. Fram till 2007 var han medlem i Arla, men är numera medlem i Skånemejerier ekonomisk förening. Han är en av grundarna till Glada Bonden, dit han splitlevererar hälften av sin mjölk.

Många turer

Turerna kring Boxholmsmejeriet har varit många sedan Arla beslutade att lägga ner sin verksamhet på orten och flytta produktionen av Boxholmsosten till Östersund. I det kontrakt som Arla och Boxholms kommun till slut skrev under står att kommunen ska verka för att varken de eller någon hyresgäst ska bedriva konkurrerande verksamhet i lokalerna under fem år.

– Vi har köpt det här av kommunen, och där finns ingen begränsning i vilken verksamhet som får bedrivas, säger Anders Birgersson.

Hur ser du på om det finns medlemmar och företrädare för Arla som tycker att ni lurats?

– Lurats har vi inte gjort. Jag har läst Arlas avtal med kommunen och där står bara att kommunen inte får bedriva mejeriproduktion eller hyra ut fastigheten för mejeriproduktion. Nu är det vi som är ägare av det, säger Anders Birgersson och fortsätter:

– Vi har köpt det för att processa mjölk och när vi får fjong på det här kommer det att uppstå en konkurrens på råvarusidan som kommer att gynna alla mjölkproducenter. Det är en bra dag för alla Sveriges bönder.

LÄS OCKSÅ: Kommunen vill riva Boxholms landmärke

LÄS OCKSÅ: Arla och Boxholm oense – om inventarierna

LÄS OCKSÅ: Boxholm hotar att stämma Arla