facebooktwittermail d

Gemensam viltförvaltning för Norge och Sverige

Sverige och Norge inleder ett projekt som ska gynna en gemensam viltförvaltning av älg, varg och järv.

De senaste årtiondena har viltstammarna ändrats i de stora skogarna i inre Skandinavien där bland annat vargen konkurrerar om jakten.
De senaste årtiondena har viltstammarna ändrats i de stora skogarna i inre Skandinavien där bland annat vargen konkurrerar om jakten. FOTO: SLU

Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och norska Høgskolen i Innlandet, INN, som har fått pengar till projektet Grensevilt med målet att minska gränsbarriärer för en skandinavisk viltförvaltning.

Grensevilt ska skaffa kunskap som kan utgöra en grund för en bättre gränsöverskridande, inkluderande och konfliktdämpande flerartsförvaltning av älg, varg och järv i inre Skandinavien, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Stora rovdjur tillbaka

Bakgrunden är att de senaste årtiondena har viltstammarna ändrats i de stora skogarna i inre Skandinavien. Älgstammens storlek har varierat och de stora rovdjuren är tillbaka.

Trots att viltet rör sig över riksgränsen i inre Skandinavien finns det ingen samordning av förvaltningen. Projektet Grensevilt ska därför bygga upp ett forskningsbaserat underlag kring olika problemställningar som bland annat rör jakt och skogsbruk och utveckla ett nätverks- och kommunikationsarbete som ska underlätta en gränsöverskridande förvaltning.

LÄS ÄVEN: Första vargen fälld i årets jakt

LÄS OCKSÅ: Omstridd älgjakt i gång

LÄS MER: Jägareförbundet vill ha utökad ersättning för rovdjursskador