facebooktwittermail d

Restauranggäster fick rösta om lunchköttet

Restaurangens ägare vill gå mot mer lokala råvaror - och lät gästerna rösta om de var beredda att betala mer för svenskt kött.

FOTO: MARN WISCHNEWSKI/MOSTPHOTOS

För en vecka sedan startade Ghasem Hassani, ägare till Hamnkaféet i Klintehamn på Gotland, en omröstning där han lät lunchgästerna rösta för eller emot ett stopp för utländskt kött på restaurangen. Men förutsättningen för att få enbart svenskt kött på restaurangen var en prishöjning med 25 kronor per rätt, skriver helagotland.se.

Vid stängningsdags i söndags var det avgjort. Drygt hälften, 51 procent, av de 159 gästerna sa nej till förslaget att gå över till svenskt kött.

– Det blev väldigt jämnt, precis som i det andra valet, säger hamnkaféets ägare Ghasem Hassani till helagotland.se.

Tror att många pensionärer röstade nej

Han säger nu att han kommer att fortsätta som tidigare och med samma priser. Han vill gärna gå mot att använda mer lokalproducerat och stödja gotländska lantbrukare, men att han inte kan göra en total omställning utan att höja priserna. Hassani säger att han varken är besviken eller förvånad över omröstningens resultat.

– Många har motiverat sina svar, särskilt de som röstade nej till en prishöjning. Vi har en stor grupp med främst pensionärer från trakten som kommer hit varje dag och jag tror att många av dem röstat emot. Alla vill ha mer svenskt kött men klarar inte att betala 115 kronor varje dag för en lunch, säger han till helagotland.se.

LÄS OCKSÅ: Laholm tar bort vegodag - serverar mer kött i skolan

LÄS OCKSÅ: Köttbranschen hoppas på högre priser