facebooktwittermail d

Fyra nyheter på grävmaskinsfronten

En ny grävmaskin i 20-tonsklassen från Hyundai, nya versioner av grävare från Yanmar och Kubota samt en helt ny elgrävare från XCMG.

FOTO: HYUNDAI

Hyundai HX210A

Hyundais HX210A är tillverkarens första i 20-tonsklassen. Bandgrävaren har en fyrcylindrig Cumminsdiesel som ger 170 hästkrafter. Den ska ge en 10-procentig kraftökning och nästan 20 procents ökning av vridmoment jämfört med tidigare maskiner, samtidigt som bränsleförbrukningen ska gå ner, enligt tillverkaren.

Övervakningssystemet All-Around View Monitoring (AAVM) ger en fullständig bild av allt som sker runtom maskinen och varnar även för om det finns människor inom arbetsområdet. Maximalt grävdjup är 10,9 meter och maskinen är standardutrustad med en skopa på 1,3 kubikmeter.

Yanmar B75W-5

FOTO: YANMAR

Yanmar B75W-5 är en uppdatering av hjulgrävaren med förhållandevis kort hjulbas, men det ska enligt tillverkaren inte påverka stabiliteten ens under svåra förhållanden. Mycket beroende på den nya axelkonstruktionen som har en pendelvinkel på 14 grader.

Den turboladdade steg V-motorn ger 73 hästkrafter och transmissionen ska tillåta transporthastigheter på upp till 36 km/h.

Hydraulsystemet har fyra oberoende kretsar för att öka flexibiliteten. Det främre schaktbladet har också ett avancerat flytläge som aktiveras via LCD-skärmen vilket enligt tillverkaren ska göra fyllningsarbetet lättare. Det har också tagits fram ett antal nya redskap till maskinen som pallgafflar, svängbara skopor och hydraulhammare.

Kubota KX042-4a

FOTO: KUBOTA

Kubotas KX042-4a är en ny version av minigrävaren där mycket arbete, enligt tillverkaren, har lagts ned på att minska utsläppen från maskinen. Det nya partikelfiltret tillsammans med en förbättrad katalysator ska göra maskinen till den minst miljöbelastande i klassen enligt Kubota. Åtgärderna ska också medföra längre serviceintervaller för att hålla nere kostnaderna.

Grävaren har också en automatisk tomgångskontroll som innebär att när manöverspaken är i neutralläge mer än fyra sekunder går maskinen automatiskt ner på tomgång. När föraren rör spaken återgår varvtalet automatiskt till arbetsläge igen. Maskinen som går på band väger 4,1 ton och har ett maximalt grävdjup på 3,3 meter.

XCMG – elektrisk grävmaskin

FOTO: XCMG

XCMG har tagit fram ett demoex av en elektrisk grävmaskin i 3,5-tonsklassen. Den har en elmotor från Cummings som får sin kraft från ett batteri på 45 kWh. Det tar sex timmar att ladda och ska enligt tillverkaren klara av ett arbetspass på åtta timmar utan problem. Förutom att den är eldriven har den också en tilltalande design enligt tävlingsjuryn på Con Expo i Las Vegas tidigare i år, där grävmaskinen utsågs till snyggaste maskinen på mässan.

Den är nu tillbaka hos tillverkaren i Kina för ytterligare tester och utvärderingar innan den kommer ut på marknaden.