facebooktwittermail d

Franska bönder till attack

För att protestera mot vad de menar är prisdumpning stoppar franska producenter spanska lastbilar och tömmer dem på sin last.

Fruktstånd på en marknad i Provence.
Fruktstånd på en marknad i Provence.

Det senaste året har spanskregistrerade tankbilar som transporterar vin utsatts för en rad attacker i Frankrike, där tiotusentals liter vin har hällts ut på gatan.

Nu rapporterar den spanska Agroinformacion om en ny attack på en spansk lastbil, vars last av persikor, aprikoser och morötter dumpades på motorvägen A7 mellan orterna Orange och Piolenc, norr om Avignon i södra Frankrike. Aktionen utfördes av det lokala facket Jeunes Agriculteurs du Vaucluse, som anser att det är dumpingpriser på spansk frukt och grönt som gör att deras verksamhet inte längre är lönsam.

– Grossisterna vill inte längre ta emot vår produktion. Vi är tvungna att låta den vara kvar på fälten, säger fackordföranden Bruno Bouche till lokaltidningen Midi Libre.

Tidigare i sommar dumpade andra arga franska bönder tiotals ton med spansk frukt i en protestaktion utanför en stormarknad i Perpignan, nära den spanska gränsen, rapporterade den spanska tidningen ABC.

Redan i januari lämnade den spanska ambassaden i Paris in en skarp protest till det franska utrikesdepartementet efter flera attacker på franska vintankbilar.

LÄS MER: Fransk bondeledare död

LÄS MER: Fransk mjölkbondes självmord utlöste solidaritetsvåg

LÄS MER: Spanska bönder upprörs av tyska dumpingpriser på griskött