Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 mars 2017

  Fransk mjölkbondes självmord utlöste våg av solidaritet

  Självmordet ledde till att mjölkbönder över hela Europa skriver brev till ansvariga politiker.

   EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.
  EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. FOTO: Mauro Bottaro

  I december tog en fransk mjölkbonde sitt liv. Det var det senaste i raden av tragiska öden. Enligt franska MSA, en försäkringskassa för jordbrukare, har antalet självmord bland franska bönder ökat och särskilt mjölk- och nötköttsbönder är drabbade.

  – Vi bönder har tappat orken, säger Boris Goudouin, ordföranden för den franska mjölkleverantörsföreningen APLI, i ett pressmeddelande från European Milk Board.

  Boris Goudouin tror att det i huvudsak är växande ekonomisk press i kombination med brist på framtidsutsikter som driver bönderna till att begå självmord.

  – Vi arbetar dygnet runt men kan fortfarande inte leva på vårt arbete. Skulderna tvingar oss att fortsätta att producera mer och mer men i slutet av dagen har vi inte kvar någonting, säger Boris Goudouin.

  Brevkampanj

  APLI startade i slutet av januari en kampanj för att uppmärksamma på den svåra situationen där franska mjölkbönder uppmanades att skicka in brev till jordbruksminister Stéphane Le Foll. Dessa brev krävde åtgärder för att hjälpa de franska mjölkproducenterna.

  Nu har kampanjen spridit sig över Europa och mjölkproducenter från olika europeiska länder skriver brev dels till EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan dels till respektive lands jordbruksministrar.

  De som skriver under breven kräver att de ansvariga inom jordbrukssektorn sätter sig in i orsakerna till mjölkkrisen och arbetar för en långsiktig stabilitet på mejerimarknaden.

  Inga brev i Sverige ännu

  Systemet med ohämmad avreglering och överproduktion måste komma till ett slut, betonar Boris Gondouin.

  – Vi behöver ett gemensamt europeiskt regelverk för mejerimarknaden för att dra europeisk mjölkproduktion ur krisen och hålla ut, säger Boris Gondouin.

  ATL har bett Maria Soläng, pressekreterare för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, undersöka om några liknande brev har skickats till Sven-Erik Bucht men några sådana har inte registrerats på Näringsdepartementet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen