facebooktwittermail

Framgång för svensk sporthästavel

Förra veckan slog bomben ner i hästvärlden. Bruce Springsteens dotter Jessica slog till och köpte hopphästen Vincent. Ett bevis på hur fina sporthästar Sverige kan erbjuda.

Anette och Kristian Andréasson Stjernström med Princess Fiona som tävlas av dotter Unni. Princess Fiona har tävlat framgångsrikt på unghästchampionaten som 4- till 6 åring och är efter Baltimore. ”Hon visar samma kvalitéer som Vincent”, säger Anette.
Anette och Kristian Andréasson Stjernström med Princess Fiona som tävlas av dotter Unni. Princess Fiona har tävlat framgångsrikt på unghästchampionaten som 4- till 6 åring och är efter Baltimore. ”Hon visar samma kvalitéer som Vincent”, säger Anette. FOTO: PRIVAT

Den amerikanska lovande hoppryttaren Jessica Springsteen köpte 6-åriga SWB-hästen Vincent, som tävlats av Stephanie Holmén, beridare hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson. Kända namn i hästvärlden men bakom hästen finns en inte lika känd uppfödare - Anette Ek Andréasson, numera Ek Stjernström.

– Det är jätteroligt. Fantastiskt. Men jag blev så chockad! säger Anette.

Såldes som föl

Vincent såldes redan som föl till Annie Lienau som förra året tävlade hästen upp till 125 cm. Han köptes då av Grevlundagården. I år har han tävlats av Stephanie Holmén med flera vinster upp till 130 cm och tagits ut till Unghäst-VM.

– Vi hade ställt in oss på att åka och titta på VM. Nu blir det ju inte så men vi får väl hoppas på OS i Tokyo 2020.

26-åriga Jessica Springsteen tillhör den amerikanska hoppeliten även om hon ännu inte ridigt något seniormästerskap. Men hennes stora mål är just OS i Tokyo. I år har hon avböjt att rida VM då hon ansett att hennes nuvarande topphäst inte har tillräcklig rutin för ett så stort mästerskap.

– Vincent har varit väldigt framgångsrik som unghäst. Toppryttarna är ju alltid på jakt efter sådana hästar. Därför var Jessica Springsteen här och provade, och köpte honom sedan, säger Lisen Bratt Fredricson till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Svenska hopphästar bäst i världen

Tävlar på hög nivå

Anette har fött upp hopphästar under lång tid. Det började med ett holländskt sto som köptes när hennes fem döttrar lämnade ponnystadiet för att gå över till stor häst. Alla döttrarna har tävlat på högsta nivå, 145-hoppningar, men i dag är det bara dottern Unni som fortfarande är aktiv tävlingsryttare. Bland annat tävlar hon nu familjens första avkomma, Karlton, upp till 150 cm.

– När tre av dem fortfarande höll på ville jag föda upp egna hästar och vi valde att avla på vårt finaste tävlingssto. Jag vill gärna se stona prestera innan de går i avel. Andra tänker kanske annorlunda.

Därför har Anette inte tagit föl på stona som unghästar, vilket annars är vanligt i ridsporten, utan stona har fått visa vad de kan på tävlingsbanan innan avelsboxen väntat.

Minskat ner hästhållningen

Som mest hade familjen 17 hästar men när alla utom en dotter abrupt slutade med ridningen blev det en omstart på avelsfronten. Nu delar Anette och Unni stall och där Unni har sin egen verksamhet.

För Anette är målet att ha tre ston i avel. Princess, mamman till Vincent och som köptes från Holland som 5-åring och tävlades upp till 145, finns dock inte kvari livet.

– Vi har en halvsyster till Vincent; Princess Heart som tävlat upp till 130, men mamman Princess fick vi ta bort efter att hon fått Vincent. Något hände men vi fick aldrig veta riktigt vad.

Så det blev bara två avkommor efter Princess.

Så här såg det ut när världsnyheten spreds om att Vincent, som här rids av Stephanie Holmén, sålts till Bruce Springsteens dotter Jessica.
Så här såg det ut när världsnyheten spreds om att Vincent, som här rids av Stephanie Holmén, sålts till Bruce Springsteens dotter Jessica. FOTO: SKÄRMDUMP

LÄS OCKSÅ: Superembryo såldes för 270 000 kronor

LÄS OCKSÅ: Nu börjar Maskinringen importera franskt hö

Vincent

Brun valack född 2012

E. Baltimore, u. Princess, e. Loucaibo

Princess övriga avkommor: Princess Heart 2010 e Heartbeat.

Uppfödd var: Gården Västra Hinsetakan utanför dalsländska Brålanda.

Uppfödare: Annette Ek Andréasson, numera Ek Stjernström efter namnbyte för en kort tid sedan.

Ryttare: Annie Lienau, Stephanie Holmén och nu Jessica Springsteen.