Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2018

  Priset på halm har fördubblats

  Maskinringen startar import av hö från Frankrike. Första leveransen väntas till Sverige i nästa vecka. Efterfrågan på halm är samtidigt fortsatt stor och priset har mer än fördubblats.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Maskinringen Sjuhärad hade en ledande roll när det gällde den storskaliga foderimport som bland andra LRF tog höjd för i slutet av juli, när efterfrågan bedömdes som störst. Då talades det om import av hö i storleksordningen 10 000 ton och förhandlingar pågick med producenter i Kanada.

  Sedan dess har regn och värme lett till hyfsade tredjeskördar på många håll i Sverige.

  – Grovfodersituationen är fortfarande ansträngd men inte alls lika akut som för någon månad sedan, säger Christian Olsson, affärsområdesansvarig Jord & Skog på Maskinringen Sjuhärad.

  Halm bra intäktskälla

  Stor del av den halm som producerats har gått till foder både till mjölk- och köttdjur. För Maskinringens del har förmedlingen av halm tre- eller fyrfaldigats under hösten, enligt Christian Olsson.

  – I vanliga fall köper folk ett lass men i år handlar det om kanske tre lass där två går till foder och ett till att strö med, säger han.

  Halmen har också blivit en bra intäktskälla för många spannmålsbönder.

  – Priset på fritt levererat till gården ligger på upp till 2:50 kronor per kilo, vilket är det högsta pris för halm som jag sett under mina 14 år i branschen. Det som drar upp priset är den lilla mängden, som gör att presskostnaden blivit betydligt dyrare i år, säger Christian Olsson.

  Hästnäringen har fortfarande stor brist

  Häst är en del av näringen där bristen på grovfoder fortfarande är mycket stor. Maskinringen Sjuhärad startar därför import av hö från Frankrike i veckan.

  – Vi har medlemsföretag som i vanliga fall skördar och säljer till hästnäringen. Nu importerar vi på deras vägnar så att de i sin tur kan sälja vidare till sina kunder i mindre förpackningar, säger Christian Olsson.

  Höet importeras till en början från Frankrike men Christian Olsson har beredskap för att även gå vidare till Kanada om efterfrågan stiger.

  – Det blir import men inte i så stor skala som vi först trodde. Vi börjar med 300-400 ton på lastbil. Vi gör beställningen nu och första lastbilen väntas till Sverige i nästa vecka. Sedan blir det tre lass per veckan, säger Christian Olsson.

  Maskinstationer, ridskolor och hästägare

  Före torkan låg prisnivån på torrhö på 2:50 – 3 kronor. För det franska höet gäller andra nivåer.

  – Jag tror att priset kommer att ligga kring 4:50 kronor kilot för den som inte tar ett fullt lass och någon tioöring billigare för den som tar hela lasset på 25 ton, säger Christian Olsson.

  Det franska höet är kvalitetssäkrat och kommer inte från enskilda bönder utan från en fransk fodergrossist som samlar in och paketerar höet.

  – Vi har fått hem varuprover och kontrollerat kvaliteten men i och med att vi inte bara kör, utan avropar och börjar med 100 ton i veckan, hinner vi se att det vi får hem håller bra kvalitet, säger Christian Olsson.

  LÄS OCKSÅ: Ridskolor får ekonomiskt stöd från kommunerLÄS OCKSÅ: Polsk höhjälp till svenska hästar

  Relaterade artiklar

  Till toppen