facebooktwittermail d

Första massavedslasset från Mellanskog till Östrand

I dag går den första lasten med massaved från Mellanskog till SCA:s massafabrik Östrand. Affären får stor betydelse för skogsägarna inom Mellanskog, enligt vd Sture Karlsson.

FOTO: MARIA BERGENHEIM

Skogsbolaget SCA satsar 7,8 miljarder kronor i Östrands massafabrik i Timrå kommun. Det är en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna, och den största i Norrland någonsin. För Mellanskog är satsningen betydelsefull, eftersom skogsägarföreningen är en av massavedsleverantörerna.

– Vi är glada att vi fått förtroendet. Det påverkar Mellanskogs medlemmar positivt. Vi har redan höjt massavedspriset och det här är en faktor som gör att vi kunde göra det, säger Mellanskogs vd Sture Karlsson.

Höjda priser

Mellanskog höjde listpriset på barrmassaved i maj till 255 kronor per kubikmeter och listpriset på granmassaved till 270 kronor per kubikmeter.

Under flera år har skogsägarna i Mellansverige haft så låga massavedspriser att det på flera håll är svårt att få ekonomi i förstagallringarna. Enligt Sture Karlsson ger affären med SCA en säkrad avsättning för medlemmarnas massaved, men han vill inte avslöja hur stora volymer det handlar om.

– Det är affärssekretess, säger han.

Den årliga produktionskapaciteten av blekt sulfatmassa som används till hygienprodukter ska öka från 430000 ton till 900000 ton vid SCA Östrand. I dag förbrukas 2,3 miljoner fastkubikmeter (m3fub) massaved, efter investeringen blir behovet 4,5 miljoner m3fub.

Startar i juni

Den utbyggda fabriken i Östrand startar i juni 2018, men redan i dag, den 1 augusti, går den första leveransen från Mellanskogs område till Östrand. De första veckorna sker transporterna med lastbil, men därefter ska de gå på järnväg.

– Leveranserna till Östrand påverkar hela Mellanskogs område, vi lägger om logistikkedjorna allt eftersom vi taktar upp i leverans, säger Sture Karlsson.

LÄS MER: Analytikerna om SCAs Östrand-satsning

LÄS OCKSÅ: Nu förändras SCA inför delningen

PREMIUM: Unik skogsmaskin testas i skarpt läge