facebooktwittermail

Förbjudna substanser avslöjade i hästkött

En ny hästköttskandal har seglat upp i Belgien sedan det upptäckts att kött från Brasilien innehåller den förbjudna substansen naproxen.

Hästkött, här torkat, importerat från Brasilien visade sig innehålla den otillåtna substansen naproxen.
Hästkött, här torkat, importerat från Brasilien visade sig innehålla den otillåtna substansen naproxen. FOTO: MOSTPHOTOS

Det är Global Meat som rapporterar om upptäckten som väckt krav på skärpta kontroller när det gäller import av hästkött till EU. Naproxen tillhör de substanser som är förbjudna i livsmedel inom EU.

Det är organisationen Humane Society International, HSI, som står bakom kravet och vill se obligatoriska kontroller för otillåtna substanser i allt hästkött som kommer från Brasilien till EU.

"Upptäckten av naproxen i brasilianskt hästkött visar återigen att de brasilianska myndigheterna är oförmögna att säkerställa att importkraven följs och att det krävs snabba åtgärder för att skydda både djur och konsumenter", säger Joanna Swabe, chef inom HSI i ett uttalande.

Obligatoriska kontroller anser HSI förebygger användningen av otillåtna preparat i kött avsett för Europa.

Organisationen har redan tidigare kritiserat EU för importen av hästkött från Brasilien efter avslöjanden om svåra förhållanden och djurplågeri i samband med uppfödningen i Sydamerika.

Naproxen

Naproxen är ett smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande läkemedel som finns både receptfritt och på recept.