facebooktwittermail d

Bolaget bakom flygande vildsvinsskrämman vill ta in 200 miljoner

Svenska Flox, som står bakom en drönarbaserad vildsvinsskrämma, siktar på att ta in 200 miljoner kronor i riskkapital. För markägaren ska den kosta 150 000 kronor att köpa in.

Liggande vildsvin.
Vildsvin som utfodras (bilden tagen i hägn). FOTO: CECILIA PERSSON

Redan i början av nästa år siktar bolaget på att sälja sina första drönare, enligt sajten Breakit, som var först med att rapportera om bolagets nya expansionsplaner.

För runt 150 000 kronor ska markägarna kunna köpa in den patrullerande drönaren, som upptäcker vildsvinen och skrämmer iväg dem med hjälp av olika ultraljud. Enligt bolagets vd, Sára Nožková, ska det finnas möjlighet att räkna hem investeringen redan under det första året i form av minskade skador på grödor och skog.

Lyckas företaget etablera sin produkt mot vildsvin och hjort ligger en stor marknad öppen på båda sidor om Atlanten. I Sverige uppgår vildsvinsskadorna till miljardbelopp räknat i kronor, och i USA till 2,5 miljarder dollar varje år, enligt Sára Nožková.

Målet är att ta in mellan 100 och 200 miljoner kronor i finansieringsrundan.

Så sent som i somras berättade Flox vd om bolagets etiska avväganden, i samband med ett reportage i ATL. Bolagets huvudlinje var då att det inte skulle föreligga någon risk för att viltet skulle ta skada av att skrämmas på det här sättet med hjälp av artificiella drönare.

– Vi har ett väldigt nära samarbete med SLU och forskare där som jobbar med de här frågorna, och vi tar också fram ultraljudsfrekvenserna tillsammans med dem, sa Sára Nožková då.

Du hittar hela ATL:s reportage här.

Från arkivet. Så har vildsvinsstammen växt fram i Sverige. Varje prick är en inrapporterad trafikolycka med vildsvin.