facebooktwittermail

Här är drönaren som ska skrämma både hjort och vildsvin

Med hjälp av termiska drönare, som vi skrev om nyligen, går det inte bara att hitta djur och föremål som avger värme. Med lite modifieringar siktar det nystartade svenska företaget Flox på att skrämma bort både hjort och vildsvin från åkrarna.

En drönare som flyger över fält.
En drönare som flyger över ägorna och håller vildsvinen borta lär säkert bli ett välkommet tillskott i kampen mot jordbökarna om det skulle visa sig fungera. FOTO: DAVID LARSSON

Skadorna som vildsvinen orsakar lär inte behöva någon större presentation i den här tidningen. Behovet av teknik som kan tackla problemet är närmast akut. Ett av företagen som utvecklar en lösning är svenska Flox, som är en avknoppning från ett KTH-projekt som kombinerade autonoma drönare med datoranalys. Företaget utvecklar en lantbrukstjänst, som bygger på att autonoma patrullerande drönare ska åka runt dag som natt, och helt enkelt skrämma iväg stora däggdjur som vildsvin och hjort.

– På vår drönare har vi en termisk kamera, och sedan har vi utvecklat algoritmer som identifierar djurslaget och skrämmer iväg dem till skogen med hjälp av anpassade ultraljud, säger Sara Nozkova, vd och medgrundare.

Nästa steg i utvecklingsarbetet är att testa tjänsten hos sex lantbrukare från och med i höst.