facebooktwittermail d

Flera nya fall av fågelinfluensa

Den senaste veckan har ytterligare fem besättningar smittats med fågelinfluensa. Totalt omfattar det över 155 000 smittade djur.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MICKE FRANSSON/TT

På tisdagen konstaterades smittan på en kalkonanläggning i Skåne. Totalt har runt 35 000 drabbade djur avlivats.

Under söndagen konstaterades smittan på en anläggning med 50 000 avelsdjur som producerar kläckägg i Skåne.

– Alla 50 000 är avlivade och sanering pågår just nu, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, till ATL på måndagskvällen.

Nya djur kan sättas in först 21 dagar efter att saneringen är klar. Ett skyddsområde på tre kilometer har inrättats runt anläggningen samt ett övervakningsområde med en radie av minst 10 kilometer.

Tre fall i Östergötland

I tisdags skrev ATL om det då senast rapporterade fallet av fågelinfluensautbrott på en besättning med 24 000 värphöns i Östergötlands län.

Sedan dess har ytterligare tre anläggningar i länet drabbats av utbrott. De tre besättningar har ekohöns. Alla är ännu inte avlivade.

– På den första anläggningen rör det sig om 33 000 djur, på den andra 21 000 djur och på den tredje gäller det 18 000 djur, berättar Håkan Henrikson och fortsätter:

– Zoner är upprättade även där men besättningarna ligger så nära varandra att det med stor sannolikhet blir en stor zon.

”Otrolig press på verksamheten”

I Sverige gäller nu skyddsnivå 2 i hela landet, förutom i drabbade områden i Skåne, Kalmar, Halland och Östergötlands län där skyddsnivå 3 gäller.

– Vi är inne i en riktig topp nu med alla flyttfåglar som rör sig. I värsta fall kan vi ha en likadan månad till sedan hoppas vi bara på sol som gör att viruset kan dödas, säger han.

– Det gäller att hålla isär alla anläggningar och skriva saneringsplaner och avlivningsbeslut. Det är en otrolig press på verksamheten just nu, säger han.

Se när ATL var på besök hos Leif Bergquist som äger värphönsanläggningen Bärsta Gård utanför Nyköping, som drabbades av fågelinfluensan 2017.

LÄS MER:

Fågelinfluensan slår hårt: En katastrofvinter

Fågelinfluensautbrott i Östergötland

Svensk äggmarknad spås ett turbulent år

Mer fågelinfluensa – många djur avlivas

Influensautbrottet växer – 1,3 miljoner höns avlivas

DET HÄR HÄNDER VID FÅGELINFLUENSA

Vid konstaterat fall av fågelinfluensa händer följande:

• Den drabbade gården blir spärrad och inga djur, produkter eller gödsel får lämna gården.

• Alla smittade fjäderfän måste avlivas och ägg måste destrueras.

• Den drabbade gården saneras, vilket tar en vecka, och nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.

• Runt den smittade gården inrättas ett skyddsområde med en radie av minst 3 kilometer och ett övervakningsområde med en radie av minst 10 kilometer.

• Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg och fjäderfäkött. För vissa transporter krävs ett särskilt tillstånd.

• Utställningar och andra sammankomster med levande fåglar är förbjudna.

Källa: Jordbruksverket