facebooktwittermail d

”Överlever Finlands nya lantbrukspolitik?”

Frågan är om Finlands nya regering lever länge nog för att förverkliga sin lantbrukspolitik, skriver Tom Forsman i en krönika.

Väntar bättre tider? Arbete på gård i finska Karelen. FOTO: AFP/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Den 3 april spekulerades på denna plats kring vad det då färska valresultatet i Finland kunde innebära för lantbruket. En och en halv månad senare kom facit i form av ett regeringsprogram som stämde ganska bra överens med prognosen.

Men det är inte lantbruk som stått i fokus under regeringens första staplande steg. Det har mest handlat om sannfinländska (motsvarigheten till SD) ministrars lik i garderoben och den politiska farsen – eller tragedin – kring dem.

Först avslöjades näringsministern Vilhelm Junnilas kopplingar till extremhöger. Oppositionen väckte misstroendeomröstning. Junnila fick majoritetens förtroende i riksdagen men valde att avgå.

Sedan avslöjades partiledaren/finansministern/vice statsministern Riikka Purras hårresande inlägg på förre partiledaren Jussi Halla-ahos blogg för 15 år sedan. De handlade bland annat om att skjuta somalier på spårvagnen, spotta på tiggare och klå upp mörkhyade barn. Med mera.

Oppositionen krävde misstroendeomröstning, men nu hade riksdagen sommarpaus. Statsministern Petteri Orpo (Samlingspartiet) tyckte för sin del att det vore onödigt att avbryta den för att rösta om en minister i hans regering. Det tyckte slutligen också riksdagens talman, så det blev ingen omröstning.

Talmannen heter Jussi Halla-aho.

Halla-aho, dömd två gånger för hets mot folkgrupp, hade nu juridiken på sin sida. Det krävs mer akuta kriser för att avbryta riksdagens semester. Purra bad om ursäkt och tog avstånd från sina inlägg. Regeringen, inklusive en inrikesminister som antytt en tro på den högerextrema konspirationsteorin om ”befolkningsbyte”, förklarade sig ha nolltolerans mot rasism.

Allt detta har fått internationell uppmärksamhet och tyska medier har kallat Finlands nya regering ”ett skräckkabinett”. Inte direkt en drömstart.

Men detta kabinett har alltså även en lantbrukspolitik och en lantbruksminister i form av kristdemokraten Sari Essayah. Lantbrukets intresseorganisationer har ställt sig mestadels positiv till regeringsprogrammet.

Problemen på livsmedelsmarknaden verkar tas på allvar med flera tänkta revideringar av lagar på området.

Regeringen lovar också att inte minska jordbruksstöden, men koncentrera dem mer till aktivt jordbruk på bekostnad av landsbygdsutveckling. Det ska heller inte fattas några beslut som ökar lantbrukets kostnader. Regeringen vill även utveckla livsmedelsexporten.

För skogsbrukets del betonas markägarens beslutanderätt om sin egen skog. Inga begränsningar vad gäller avverkningar alltså, men eventuellt beträffande ”för kraftig” gallring. Det kan också bli fråga om att förlänga skogarnas livscykel.

Inte så illa vad beträffar lantbrukspolitiken alltså. Frågan är snarare om regeringen överlever länge nog för att förverkliga den.