facebooktwittermail d

Kritiserade nakenkalender – får pris

Helen Gustafsson fick hem en nakenkalender i julklapp när hon beställde reservdelar. Hennes kritik mot företaget ledde till stor debatt – inte minst bland lantbrukare. Nu prisas hon för sin insats.

Helen Gustafsson (tidigare Johansson) fick en nakenkalender i julklapp från reservdelsfirman men sa ifrån - något som väckte starka reaktioner.
Helen Gustafsson (tidigare Johansson) fick en nakenkalender i julklapp från reservdelsfirman men sa ifrån - något som väckte starka reaktioner. FOTO: PRIVAT

Helen Gustafsson (tidigare Johansson) driver tillsammans med sin man Andersgård i Halland. Produktionen kräver en hel del maskiner och med det behövs reservdelar, som de beställde från Frillesås Bil & Traktor.

Hon blev chockad när reservdelsfirmans julklapp till kunderna var en kalender med avklädda kvinnor.

– Jag kände bara: Nu får det räcka, sa hon till ATL då.

Reaktionerna på Helene Gustafssons kritik mot firman blev stora, både i form av positiv feedback men även en hel del påhopp.

– Jag fick mycket positiva reaktioner från kvinnor som menade att jag var stark. Men det var många män som tycker att det helt enkelt inte var något att bry sig om, berättar hon.

LÄS MER: Beställde reservdelar – fick kalender med nakenbilder i present

”En förebild för oss alla”

I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars fick hon ta emot pris av Centerkvinnorna i Centerpartiet i Halland.

I motiveringen står det: ”För att hon är en driven och kreativ företagare som stod upp i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle genom att tydligt säga ifrån när hon möttes av ojämställda och ojämlika värderingar i form av en nakenkalender. En stark kvinna som är en förebild för oss alla.”

Helen Gustafsson prisas på internationella kvinnodagen med blommor och tårta av Centerkvinnorna och Centerpartiet i Halland.
Helen Gustafsson prisas på internationella kvinnodagen med blommor och tårta av Centerkvinnorna och Centerpartiet i Halland. FOTO: ANNIKA JOHANSSON SÄVBORG

– Det känns jättekul. Jag har alltid sagt ifrån när det inte är jämställt men det känns positivt att det uppmärksammas på det här sättet. Det behövs, säger Helen Gustafsson och fortsätter:

– Jag är lärare också och när tjejerna kommer fram till mig i skolan och är stolta över mig blir jag väldigt glad. Det är för deras skull som jag gör det här, jag hoppas att det ser annorlunda ut för dem i framtiden.

Hon hoppas att uppmärksamheten kring kalendern kan bidra till ett mer jämställt klimat inom de gröna näringarna.

– Vi behöver peppa fler tjejer att vilja ta över gårdarna. Det här är en anledning till att många inte vill göra det. Ska vi få det mer jämställt måste vi börja med de små sakerna, säger hon.