facebooktwittermail d

Från stort till smått

Från små traktorer till stora bandare, och nya bomval till sprutorna. På onsdagen kavlade Fendt ut en lång lista av olika nyheter. Här redogör vi för några av de viktigaste.

Genom lanseringen av 1100 Vario MT går Fendt in i effektspannet 511 till 673 hästkrafter.
Genom lanseringen av 1100 Vario MT går Fendt in i effektspannet 511 till 673 hästkrafter. FOTO: FENDT

På onsdagen släppte Fendt en rad produktnyheter. Bland annat har traktorserien Fendt 200 Vario, som har hängt med i mer än tio år, fått en helt ny design som känns igen från företagets större modeller.

Förutom ny förarmiljö tillkommer även stöd för FendtOne, som blir standard i serien.

De fem modellerna ligger i effektområdet 79 till 124 hästkrafter, inklusive toppmodellen Fendt 211 Vario med power-boost konceptet Dynamic Performance som ska öka effekten till 124 hästkrafter.

De fem modellerna ligger i effektområdet 79 till 124 hästkrafter, inklusive toppmodellen Fendt 211 Vario.
De fem modellerna ligger i effektområdet 79 till 124 hästkrafter, inklusive toppmodellen Fendt 211 Vario. FOTO: FENDT

Motorerna är fortsatt trecylindriga på 3,3 liter. Nyheterna i förarmiljön medför också att hytten blir högre än i tidigare modeller, samtidigt som manövreringssystem som FendtOne ska öka komforten. Detta inkluderar bland annat en ny kontrollpanel, joystick och en 12 tum stor terminal.

Elektriska ventiler som innebär att flödeshastigheten kan regleras exakt är också standard, och dessa inställningar sköts enkelt via terminalsystemet.

För den som är i behov av en närmare presentation kan det också tilläggas att företagets avsikt med FendtOne är att koppla ihop saker som service-, analys-, och kontors-, fältarbeten på ett sätt som också känns igen från andra leverantörer.

Det ska i sin tur ge mervärden till allt från stora gårdar till entreprenörer.

Ett exempel på hur förarhytten kan se ut i nya 200 Vario.
Ett exempel på hur förarhytten kan se ut i nya 200 Vario. FOTO: FENDT

Större bandare

I det stora bandsegmentet meddelar Fendt också stolt att 1100 Vario MT-serien nu går in i effektspannet från 511 till 673 hästkrafter (enligt ECE R 120). Sett till hästkrafter ska 1167 Vario MT vara den största bandtraktorn på marknaden med steglös transmission, enligt företaget.

Serien består av fyra modeller som uteslutande hämtar sin kraft från en sexcylindrig MAN-motor på 15,2 liter. För att komma upp i 673 hästkrafter kräver motorn i toppmodellen dock en volym på 16,2 liter. Toppmodellen är också byggd för särskilt krävande hydrauluppgifter, som exempelvis kommer med en luftsåmaskin. Här ska den större motorn garantera driftsäkerhet och prestanda för alla uppgifter, som det heter i företagets marknadsföring.

Längre bommar är en av nyheterna på Rogator 600.
Längre bommar är en av nyheterna på Rogator 600. FOTO: FENDT

Nya bombredder för sprutor

På växtskyddssidan tillkommer nya bombredder på växtskyddssprutorna Rogator 300 och 600. Nyheten som presenteras för Europamarknaden, innebär att den bogserade 300-serien får bombredder på upp till 32 meter, och en delvis vikt bom på 24 meter.

På samma sätt gör även kraven från kunderna att bredden i den självgående 600-serien utökas från 36 till 39 meter. Med höjdregleringssystemet OptiSonic, som är tillval på båda serierna, kan man numera också säkerställa att dubbelvikta bommar alltid kan styras exakt över grödan, även när de är delvis vikta. Detta sköts med hjälp av ytterligare två sensorer.

Momentum säljs i första hand på marknaderna i Nordamerika och Östeuropa.
Momentum säljs i första hand på marknaderna i Nordamerika och Östeuropa. FOTO: FENDT

Ingen eltraktor

Utan att presentera några direkta nyheter passar Fendt också på att slå ett extra slag för den nya precisionssåmaskinen Momentum, som visades upp i Brasilien 2019. Modellen, som hittills är aktuell för marknaderna i Nordamerika och Östeuropa, är byggd för utsäde som majs, sojabönor och solrosor. Fröplaceringen sker med hjälp av vakuum till en noggrannhet som uppgår till 99,5 procent även i höga hastigheter.

Men i presentationsmaterialet finns också flera andra nyheter som är kända sedan tidigare – som Fendts sårobot Xaver som ATL skrev om för någon månad sedan.

Avslutningsvis kan vi även rapportera att eltraktorn Fendt e100 Vario fortfarande tycks vara långt bort. Traktorn, som har gått i fälttester i tre år, för att ingenjörerna ska få en bild av hur traktorn fungerar i vintermiljö och i andra praktiska moment, har ännu inte fått något känt releasedatum. I stället meddelar Fendt att utvecklingsarbetet fortskrider. Den som väntar på en tyst och klimatvänlig traktor i det mindre formatet, och som allt att döma väntas bli språngbräda för en större elektrifiering av hela traktormarknaden, ser alltså ut att få vänta ett tag till.

Utvecklingen av Fendts eltraktor e100 Vario fortgår men produkten har ännu inte fått något releasedatum.
Utvecklingen av Fendts eltraktor e100 Vario fortgår men produkten har ännu inte fått något releasedatum. FOTO: FREDRIK STORK

ATL TV: Roboten Farmdroid rensar ogräs