Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 14 september

  Här är Fendts nya såmaskinsrobot

  Fendts koncept med mindre såmaskiner som jobbar i svärmar ser nu ut att ha tagit fart på allvar. Nyligen visade företaget upp en ny version av sin prototyp, och hur den är tänkt att fungera i praktiken.

   Det är så här vi har känt igen Fendts Mars-projekt fram till nu.
  Det är så här vi har känt igen Fendts Mars-projekt fram till nu. FOTO: Marcus Frennemark

  Det är så här vi känner till Fendts autonoma såmaskinsprojekt. Fram till nu.

  Det EU finansierade projektet, som tidigare gick under namnet Mars (Mobile Agricultural Robot Swarms) utvecklades ursprungligen i samarbete med universitet i tyska Ulm. Därefter tog Agco och Fendt beslut om att fortsätta utvecklingsarbetet, men målet att sätta roben i serieproduktion under Fendts varumärke.

  Tanken är att både robotsvärmarna och den molnbaserade programvara som hör till, ska inkorporeras under produktnamnet Xaver. Precis som många likande system på marknaden ska Xaver-robotarna dokumentera alla fröplaceringar utifrån sin kända GPS-position.

  Från fyra till tre hjul

  Av rapportering och filmer i andra medier ser Xaver nu ut att ha genomgått en ordentlig transformation. Fyra hjul har blivit tre, och roboten har blivit något mindre futuristisk och dessutom berikats med Fendts traditionella färgsättning. Roboten, som drivs elektriskt, är också bakhjulsstyrd vilket får effekten att det bakre hjulet plattar till såfåran under framdriften. Samma funktion gör även att roboten vänder snabbare på vändtegen.

  Smalare än konkurrenterna

  Enligt vad Fendt tidigare har kommunicerat ska det krävas 6-12 enheter för att uppnå en såkapacitet av en hektar i timmen. Enligt Profi har denna summa nu trimmats upp till tre hektar i timmen med sex enheter under optimala förutsättningar.

  Om en enhet fallerar ska systemet också vara byggt för att övriga robotar ska täcka upp och slutföra arbetet. Eftersom varje robot jobbar individuellt ska det också vara möjligt med blandade fröval om man så vill.

  Hur det är nu är svårt att säga. Men tidigare har designen beskrivits som enkel, utan några komplexa sensorer, vilket ska göra servicen tämligen enkel.

  Av designen att döma väljer Fendt ändå en betydligt smalare väg än konkurrenterna. Både Farmdroid och Robotti jobbar betydligt bredare, mätt i centimeter.

  Avslutningsvis kan det också tilläggas att Xaver är ett gammalt familjenamn, med kopplingar tillbaka till 1930-talet då bröderna Hermann and Xaver Fendt grundade det som då hette ”Maschinen- und Schlepperfabrik Xaver Fendt & Co”. Namnvalet ska delvis ha varit en hyllning till deras farfar med samma namn, Xaver Fendt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen