facebooktwittermail

Fem dyraste gårdarna till salu

Historiskt slott och säteri, lyxig hästgård och flera storgårdar med blandade verksamheter. Här är de dyraste gårdarna som ligger ute till försäljning på Hemnet just nu.

En av de dyraste gårdarna är Börstorps slott. Fastigheten låg ute till försäljning redan 2018 men annonsen togs tillbaka. Marken har sedan dess styckats av och troligtvis sker affär i början av året.
En av de dyraste gårdarna är Börstorps slott. Fastigheten låg ute till försäljning redan 2018 men annonsen togs tillbaka. Marken har sedan dess styckats av och troligtvis sker affär i början av året. FOTO: RESIDENCE FASTIGHETSMÄKLERI

Många häpnadsväckande lantbruksfastigheter finns att köpa i Sverige just nu för den som har möjlighet. ATL listar de fem dyraste annonseringarna precis vid årsskiftet.

Julmyra Horse Center

Utgångspris: 70 000 000 kronor

Tomtarea: 112 hektar

Julmyra Horse Center.
Julmyra Horse Center. FOTO: AREAL

Här är en träningsanläggning i Heby som heter duga. På Julmyra Horse Center finns flera professionella travtränare, rid- och körvägar, flera träningsbanor och ridhus samt ett antal bostadshus och tomter för byggnation. Runt 200 hästar finns på anläggningen i dag men den är redo att öka till 500.

ATL skrev om hästgården i oktober och redan då beskrevs intresset vara stort för anläggningen. Men ännu är ingen affär klar.

”Vi söker fortsatt köpare till anläggningen men vi har intressenter och för en fortlöpande diskussion med dessa om köpupplägg. Än så länge är det för tidigt att säga om vi kommer att komma till avslut med någon av dessa spekulanter”, skriver mäklaren Mats Fröjdenstam, Areal, till ATL.

Läs mer om gården här: Hästanläggning till salu – för 70 miljoner kronor

Ugglarps gård

Pris: 60 000 000 kronor

Tomtarea: 178 hektar, varav 163 hektar åkermark i arrondering

Ugglarps gård.
Ugglarps gård. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

På Gödmanstorpsvägen i Ängelholm finns Ugglarps gård som har utöver åkermark i arrondering, ridhus och stall med plats för 42 hästar samt en veterinärpraktik för häst och smådjur. Mangårdsbyggnaden beskrivs som ståtlig och har funktionsenliga ekonomibyggnader och välskött lantbruk. Hyresintäkter kommer både från häststallet och från en veterinärpraktik för häst och smådjur som drivs av Evidensia.

Gården var ute för försäljning redan i somras och beskrevs då av mäklare Felix Lindström på Skånegårdar vara lämpad för flera olika köparkategorier:

”Dels som en helhet med fokus på lantbruk med goda hyresintäkter men även för jordbruksmark i mindre omfattning och då främst för boende och hästverksamhet”, skrev Felix Lindström på Skånegårdar till ATL i september.

Läs mer: Dyraste gårdarna i september

Rörsberga Säteri

Pris: 50 000 000 kronor

Tomtarea: 350 hektar

Rörsberga säteri.
Rörsberga säteri. FOTO: SKÅNEGÅRDAR

I Falköping vid Hornborgasjön finns Rörsberga Säteri som var adlig sätesgård redan 1563. Fastigheten bedriver flera verksamheter som köttdjursuppfödning, skogsbruk, hyresbostäder och elproduktion.

”Till detta ett corps de logi och möjlighet att ha hästar med eget ridhus. Det är med andra ord en bred palett med möjligheter och det smalnar ner antalet spekulanter. Säljarens vilja är att hålla ihop säteriet och inte dela upp den och då kan det ta lite längre tid att hitta rätt köpare”‚ skriver fastighetsmäklare Mikael Sjöberg på Skånegårdar till ATL.

Även denna gård har varit till salu sedan i somras.

”Vi jobbar på med att hitta en ny ägare till Rörsberga Säteri och har ännu inte kommit i mål och låst affären”, skriver Mikael Sjöberg.

Börstorps slott

Utgångspris: 27 500 000

Tomtarea: 122 hektar (118 hektar, samt 12 hektar vatten)

Börstorps slott.
Börstorps slott. FOTO: RESIDENCE FASTIGHETSMÄKLERI

Intill Vänern, norr om Mariestad, finns Börstorps slott med både lantbruk, hotell- och eventverksamhet. Det sistnämnda har såklart påverkats en del av rådande pandemi och kanske är en anledning till att den har legat ute till försäljning ett tag.

– Uthyrningsverksamheten har inte blivit så lidande men konferensdelen har varit det i och med att den internationella rörligheten har gått ner till noll, säger Jonas Martinsson, fastighetsmäklare på Residence Fastighetsmäkleri, till ATL.

Nuvarande ägare har drivit gården i tio-elva år och gjort stora investeringar i den. De kan stoltsera med Europas första klimatcertifierade nötköttsproduktion under varumärket Börstorps slott och det finns solceller och vindkraftverk.

Fastigheten har legat ute till försäljning tidigare och ATL skrev om gården redan i augusti 2018. Då låg den ute för nästan 100 miljoner kronor. Sedan dess har marken styckats av från cirka 680 hektar till nuvarande form.

I nuläget begärs runt 28,5 miljoner konor för slottsgården.

– Vi har fått bud på lite drygt 27,5 miljoner och håller på med slutförhandlingar. Vi har en handfull intressenter som är med och troligtvis blir det affär i början av nästa år, säger Jonas Martinsson.

Läs mer om slottet: Börstorps slott utanför Mariestad till salu för 97 miljoner kronor

Lindesberg gård

Pris: 27 500 000 kronor

Tomtarea: 55 hektar

Lindesbergs gård.
Lindesbergs gård. FOTO: AREAL

Strax söder om Skurup finns Lindesbergs gård med stor åkermark. Fastighetsmäklare Karl-Johan Hansson på Areal beskriver det som en välskött gård med vacker mangårdsbyggnad, ekonomibyggnader lämpliga för många användningsområden samt mycket god åkermark.

”Fastigheten är lämpad för lantbrukare samt någon som vill nyttja byggnaderna som livsstilsboende alternativt i sitt företagande. Därtill investera i god åkermark”, skriver Karl-Johan Hansson till ATL.

Han berättar att det finns en del intressenter men inget är avtalat än. Gården kan säljas i sin helhet, i delar eller tillsammans med grannfastigheten Svenstorp som också är ute till försäljning.

LÄS OCKSÅ: Här är Gimmersta Säteris nya ägare