facebooktwittermail d

Feel good with wood

Trä i byggnader och möbler är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det visar resultaten från det forskningsprojektet Wood2New.

Trähusen i Sundbyberg visade sig dra mycket mindre energi för uppvärmning än beräknat.
Trähusen i Sundbyberg visade sig dra mycket mindre energi för uppvärmning än beräknat. FOTO: PETRA BINDEL

Nu är det vetenskapligt bevisat, det som många i byggbranschen redan vet: Att trä är bra för vårt välbefinnande.

Resultaten från det treåriga forskningsprogrammet Wood2New visar bland annat att trä bidrar till ett bättre inomhusklimat genom att ta upp och avge fukt. När vi duschar eller kokar mat ökar luftfuktigheten, träet suger upp fukten och avger den sedan när luften åter blir torrare. Genom att studera processen med värmekamera har forskarna kunnat visa att när fukten tas upp av träet avgår värme som värmer upp rummet.

LÄS ÄVEN: Sollentuna vill bygga landets högsta trähus

Trä har också inneboende egenskaper att hålla energi över tid, vilket kan bidra till en lägre uppvärmningskostnad. Ett exempel är åttavånings trähusen i Strandparken i Sundbyberg som beräknades kräva 74,6 kilowattimmar per kvadratmeter och år för uppvärmningen. Resultatet efter inflyttning var 49,2 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Dessutom ger trä en bra miljö på byggarbetsplatsen.

I ett delprojekt har forskarna studerat emissioner från olika typer av trä och inte hittat några skadliga halter av exempelvis flyktiga organiska ämnen.

LÄS ÄVEN: 18-våningars trähus byggs i Brumundal

Det finns även positiva effekter av trä inom vården.

"Trä uppfattas som naturligt och möbler i trä blev de mest uppskattade, träets lugnande egenskaper, bättre akustik och bättre luftkvalitet bidrar till det. Trä i vårdmiljön rekommenderas av 90 procent av de tillfrågade, men det gäller att undvika fogar som samlar damm", säger Yrsa Cronhjort, Aalto University i Finland, i ett pressmeddelande.

VIDEO: Se rekordbygge i trä växa fram

LÄS ÄVEN: Vill bygga 300 meter högt hus i trä