Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 december 2016

  Rekordbygge i snabbfart

  Världens just nu högsta hus med trästomme mäter 53 meter och är 18 våningar högt. Se filmen där rekordbygget växer fram.

   Världens högsta hus med trästomme växer upp på rekordfart.
  Världens högsta hus med trästomme växer upp på rekordfart.

  På mindre än 70 dagar färdigställdes hela träkonstruktionen och fasaden på det rekordhöga trähuset i Vancouver, Kanada. Det var fyra månader tidigare än planerat, vilket visar en av fördelarna med att bygga i trä – snabbheten.

  Brook Commons, som huset heter, är beställt av University of British Columbia och kommer att bli bostad åt 400 studenter när det invigs i september 2017. Konstruktionen består av en bottenvåning och två trapphus i betong samt 17 våningar med bjälklag av korslaminerat trä (CLT eller KL-trä) på stolpar av limträ.

  Nio träbyggarbetare monterade två våningsplan i veckan och totalt gick det åt 2 233 kubikmeter trä, motsvarande sex minuters tillväxt i skogarna i USA och Kanada. Koldioxidbesparingen beräknas till 2 432 ton.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen