facebooktwittermail d

Fästingmedlen som ger mest biverkningar

Fästingmedel för hundar är "big business" för läkemedelsbolagen. Samtidigt ökar också antalet anmälningar om misstänkta biverkningar, visar ATLs granskning. Längst ner i artikeln hittar du vår genomgång om biverkningar för varje fästingmedel!

ATL har tidigare rapporterat om biverkningar på ett populärt fästingmedel.

Landets hundägare lägger årligen ner mångmiljonbelopp på att skydda sina hundar mot fästingar. Enbart förra året såldes drygt en miljon doser av fästingmedel på svenska apotek.

PREMIUM: Så skyddar vi våra hundar mot fästingar

Storsäljaren bland fästingmedlen är Frontline, med över 600 000 sålda doser förra året. Frontline, som tillverkas av Merial/Boehringer Ingelheim, är ett receptfritt spot on-medel som droppas på hundens nacke.

Tuggtabletten Bravecto

Som god tvåa kommer den receptbelagda tuggtabletten Bravecto, som tillverkas av MSD Animal Health/Merck. Bravecto släpptes 2014 och sen dess har försäljningen mångdubblats. Förra året såldes närmare 300 000 doser.

Den närbesläktade tuggtabletten Nexgard från Merial/Boehringer Ingelheim verkar däremot inte vara lika efterfrågad. Och de tidigare så populära fästinghalsbanden har de senaste åren tappat rejält, visar ATL:s genomgång av apotekens försäljningsstatistik.

Allvarliga biverkningar

Men fästingmedlen tar inte bara död på fästingarna. De kan också ge mer eller mindre allvarliga biverkningar på hundarna.

2016 kom det enligt preliminära siffror in 120 biverkningsrapporter som gällde fästingmedel till Läkemedelsverket. Det är fler än på många år.

89 rapporter handlade om Bravecto. Bland dem finns både misstänkt lindrigare och mycket allvarliga biverkningar. I 14 fall har hunden dött eller avlivats.

Biverkningsrapportering på djur

Hittills har Läkemedelsverket inte ansett att det finns skäl att avstå från att använda Bravecto.

Hans Tjälve, veterinär och professor i farmakologi, har under många år varit ansvarig för Läkemedelsverkets biverkningsrapportering på djur.

– Allt bygger på hur duktiga veterinärerna är på att rapportera misstänkta biverkningar, säger han.

– Men den bedömningen vi kan göra i dag är att det är få rapporterade biverkningar i förhållande till hur mycket som säljs.

Hundägare har larmat

Som ATL tidigare berättat har hundägare över hela världen larmat om att Bravecto kan ge betydligt allvarligare biverkningar än de som anges på bipacksedeln.

I den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s databas, som omfattar biverkningsrapporter från hela världen, finns i dag över 4 600 rapporter om Bravecto.

Det är en ökning med 30 procent sedan februari i år.

– Rapporterna handlar i huvudsak om allvarliga biverkningar, skriver Camelia Enachioiu på EMA:s pressavdelning i ett mejl.

För att utreda om det finns någon substans bakom larmen beslöt EMA i januari att specialgranska medlet.

Ett beslut om eventuella åtgärder väntas i juni.

Fotnot: Denna artikel är publicerad i april 2017 men har fått ny spridning i sociala medier.

PREMIUM: Så skyddar vi våra hundar mot fästingar

Så mycket kostar medlen

Kostnaden för en dos fästingmedel varierar stort mellan preparaten.

En tuggtablett Bravecto, som ska ges var tredje månad, kostar mellan 190 och 290 kronor beroende på hundens storlek. Priserna gäller för tvåpack.

Frontline Comp, som ges en gång i månaden, kostar mellan 80 och 140 kronor per dos.

Fästinghalsbanden Scalibor och Seresto, som varar en hel säsong, kostar mellan 260 och 377 kronor beroende på märke och storlek.

LÄS MER: 22 misstänkta svenska dödsfall - svenska veterinärer inte oroade

Antal sålda doser samt antal inrapporterade misstänkta biverkningar (inom parentes)

*Biverkningssiffrorna för 2016 är preliminära

Källa: E-hälsomyndigheten, Läkemedelsverket

Källa: Apoteket.se