facebooktwittermail d

Färre än 4 000 svenska mjölkgårdar

Mjölkinvägningen har minskat tydligt och Sverige kan ha färre än 4000 mjölkgårdar.

– Jag tror att vi går under den nivån vilken dag som helst, säger Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF Mjölk.

Samtidigt finns det små tecken som pekar mot att bättre mjölkpris är i antågande.

Statistik inom några veckor

I juni månad fanns det 4 030 gårdar som någon gång under månaden levererade mjölk till ett mejeri.

Först om ett par veckor får Lennart Holmström leveransstatistiken för juli, men mot bakgrund av det försvunnit 22 mjölkleverantörer i månaden det senaste året är det rimligt att tro att 4 000-gårdarsstrecket passeras i månadsskiftet.

Även om antalet mjölkgårdar blivit färre är det först under 2016 som minskningen slagit genom även på mjölkinvägningen. Under fjolåret ökade invägningen svagt, men hittills i år har den fallit med 1,3 procent jämfört med samma tid under 2016 och 2,0 procent den senaste månaden.

Kris i branschen

Det är den utdragna mjölkkrisen som pressar mjölkföretagen. Under 1,5 år har det talats om kris i branschen och det lär fortsätta så ytterligare ett antal månader.

Men det finns små ljuspunkter att ta fasta på.

– De flesta bedömare tror att botten är nådd och vi kan se en svag uppgång i priserna under sommaren. Men det är inga stora kliv, säger Lennart Holmström.

Svag ökning

En ljuspunkt är att produktionsökningen inom EU nu har dämpats. Siffrorna för maj visar bara på en svag ökning i förhållande till maj 2016.

Vidare är det nu vinter och därmed lågsäsong i den gräsbaserade mjölkproduktionen på Nya Zeeland. Dessutom har importen till Kina börjat skjuta fart igen enligt de senaste siffrorna.

– Det rör sig emot en bättre balans mellan utbud och efterfrågan. Men samtidigt ska vi komma ihåg att EU köpt upp en hel del skummjölkspulver till interventionspriser och de volymerna kommer ju ut på marknaden igen så småningom, säger Lennart Holmström.