facebooktwittermail

Får böta 8 miljoner för illegal arbetskraft

Tiotusentals personer arbetade illegalt på gårdar i Frankrike. Det spanska bemanningsföretaget döms till motsvarande 8 miljoner kronor i böter, och kan snart tvingas betala miljardbelopp i skadestånd.

Hand som plockar äpplen från träd.
Spanskt företag döms för illegal arbetskraft efter att ha skickat arbetare till frukt- och grönsaksodlingar i Frankrike. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: HEATHER AINSWORTH /AP /TT

Under åren 2012 till 2015 skickade det spanska bemanningsföretaget Terra Fecundis omkring 26 000 sydamerikanska arbetare till frukt- och grönsaksodlingar i Frankrike.

Nu döms företaget, som i dag heter Work for All, för att ha brutit mot EU:s utstationeringsregler.

Enligt en domstol i Marseille var verksamheten i Frankrike permanent, och många arbetare jobbade i landet under långa perioder, varför företaget borde ha betalat sociala avgifter och skatter i Frankrike. Arbetarna exploaterades och fick varken övertids-  eller semesterersättning, och vissa av dem kunde arbeta 70 timmar i veckan.

Företaget döms därför att betala 500 000 euro i böter. Tre direktörer döms till fyra års fängelse villkorligt samt 100 000 euro i böter vardera.

”För att säkra sin profit hade de upprättat en affärsplan som byggde på fusk och på att anlita foglig arbetskraft”, skriver domstolen i domen.

Kommer att överklagas

Företaget har meddelat att domen kommer att överklagas. Men flera andra rättegångar står på tur. Nästa år ska företagets verksamhet i Frankrike under åren 2016 till 2019 utredas. Då ställs även ett tiotal franska jordbrukare inför rätta.

Innan dess ska en annan domstol behandla skadeståndsanspråk. Myndigheten för arbetsgivaravgifter i Frankrike har till exempel krävt Terra Fecundis på 112 miljoner euro, alltså över en miljard kronor, i ersättning för uteblivna skatter och sociala avgifter.

Läs också: Polisinsats mot illegal arbetskraft i Skåne