facebooktwittermail d

”Fallet skakar den hyllade växthusbranschen i Finland”

Den lyckade integrationen under flera årtionden har gjort att det nationellt talas om en Närpesmodell. Det skriver Tom Forsman i en krönika.

Tomater i växthus.
Merparten av alla tomater och gurkor – sommar som vinter – i Finland kommer från Närpes, skriver Tom Forsman. Arkivbild. FOTO: JAN WOITAS/(TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

1916 återvände en emigrant från Amerika hem till Närpes i Österbotten. Med sig hade han tomatfrön. Resten är, som det heter, historia. En historia som ATL:s läsare kunde ta del av i september i fjol i en krönika av Cecilia Persson.

Finland är Nordens Holland när det gäller växthusodling, skrev hon. Och Närpes är Finlands Holland.

Merparten av alla tomater och gurkor – sommar som vinter – i Finland kommer från Närpes, där växthusnäringen blivit en storskalig, högteknologisk och specialiserad bransch med åtskilliga hektar under glas. De största enskilda odlarna har växthusanläggningar kring tio hektar. Utvecklingen har inneburit att Närpes inte bara är känt för sina grönsaker utan också för sin invandring och integration.

I Närpes bor knappt 9 600 invånare. Det vanligaste efternamnet är Nguyen. Med andra ord: Växthusnäringen, med viss hjälp av metallindustrin, har gett Närpes ett stort tillskott av nya invånare i form av arbetskraft. När det gäller växthusen kommer merparten från Vietnam.

Den lyckade integrationen under flera årtionden har gjort att det nationellt talas om en Närpesmodell. Daghem och skolor byggs ut, den kommunala ekonomin blomstrar och arbetslösheten är närapå obefintlig.

Men även tomaten har sina fläckar.

I februari klarnade det att en omfattande polisutredning pågår gällande misstankar om ocker med koppling till växthusarbetare i Närpes. Det är inte första gången, men denna gång tyckts det handla om verksamhet i stor skala. I praktiken handlar det om att vietnameser under de senaste åren rekryterats av skrupelfria självutnämnda ”arbetsförmedlare”, i regel landsmän, till vilka de betalat stora summor för att få arbetsplats och resa ordnade.

Det tros handla om något hundratal offer, som kan ha betalat några hundratal tusen kronor per person för att komma från Vietnam till Närpes. En växthusföretagare är också misstänkt i samband med härvan.

Som så ofta när det gäller små orter och en viss näringsgren så upplever en del att den negativa uppmärksamheten i media kastar en skugga över såväl Närpes som växthusbranschen i stort. Och visst, det är inte precis bra PR, men den aspekten ska ändå inte överdrivas. Det handlar om enskilda förbrytare, inte om branschen i sin helhet. Fallet och hela ockerfenomenet måste redas ut i grunden.

Motsatsen – att sopa problemen under mattan – är betydligt värre. Då blir följderna tråkigare för branschen och inte minst för ett växande antal brottsoffer.

Om branschen och myndigheterna har något att grämas över i detta fall så är det kanske just det, att risken för, och eventuella indikationer på, fenomenet inte uppmärksammats och förebyggts i god tid. Trots allt leder allt detta troligen till ytterligare förbättringar både inom växthusbranschen och för Närpes.

Tom Forsman

Tom Forsman är jordbruksreporter på Vasabladet.

Läs mer:

”I Finnkampen om grönsaker blir det svensk förlust”

Grönsaksodlare orolig för prispress i sommar

Gensax gör tomater sötare

Elpriset ställer till det för växthusodlare