facebooktwittermail d

Fallande smörpris förebådar lägre mjölkpris

Smörpriserna på terminsmarknaderna i Europa faller och förebådar enligt råvaruanalytikern Torbjörn Iwarson ett lägre mjölkpris framöver.

FOTO: ANN LIND N

– Terminspriset på smör har fallit från 66 kronor per kilo till 46 kronor, och det handlar om framtida priser och fram till sommaren ligger priset på 40 kronor per kilo, säger Torbjörn Iwarson till Ekonomiekot.

Det är främst den kraftiga efterfrågan på fetare produkter som lett till höjda priser på smör.

– Folk efterfrågar alltmer feta produkter i flera mejeriprodukter men främst smör, som ersatt vegetabiliskt fett, säger marknadsanalytikern Holmström på LRF Mjölk.

Svenskar äter 2 kilo smör per person och år medan fransmännen, som toppar smörkonsumtionen i EU, sätter i sig 8 kilo per person och år, enligt Ekot.

Men prissvängningarna på mjölkmarknaden är och förblir stora. Enligt Torbjörn Iwarson har det höga priset lett till ökad produktion och det kommer att sätta press på priset framåt sommaren nästa år.

– Då kanske vi återigen får något som kan kalla en mjölkkris igen, en kris på kort sikt, säger han.

Smörpriset har skenat närmare 300 procent fram till toppen tidigare i höstas och det har också lett till kraftigt höjda konsumentpriser. Enligt Ekot kostar ett halvt kilo smör cirka 50 kronor i butik. En nedgång i konsumentpriserna lär dock dröja, menar Torbjörn Iwarson.

– Det brukar ske med en fördröjning på mellan sex månader och ett år.

LÄS MER: Mjölkkrisen slår till i sommar