facebooktwittermail

Fågelinfluensan påverkar kycklingjätte

Den negativa effekten av fågelinfluensan på Scandi Standards rörelseresultat förväntas bli mellan 4 och 8 miljoner kronor per månad.

Kronfågels produktionsanläggning i Valla utanför Katrineholm ägs av Scandi Standard. Ingen av Scandi Standards anläggningar är drabbade av fågelinfluensan.
Kronfågels produktionsanläggning i Valla utanför Katrineholm ägs av Scandi Standard. Ingen av Scandi Standards anläggningar är drabbade av fågelinfluensan. FOTO: SCANDI STANDARD

Scandi Standards situation mot bakgrund av den aktuella fågelinfluensan i Danmark och Sverige kan beskrivas som krävande men någon kris är det inte tal om. Det säger bolagets ir-chef Henrik Heiberg i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"Det är en krävande situation, men kris vill jag inte kalla det".

Handelsrestriktioner 6-12 månader

Handelsrestriktionerna som drabbat bolaget kan vara i upp till ett år.

"Det brukar ta mellan 6-12 månader", kommenterar han tidsutdräkten.

Processen att hitta nya marknader och anpassa logistiken för kycklingvolymerna i fråga är mer krävande i början och kostar då typsikt mer pengar än genomsnittet.

"Det kan bli så att de åtgärderna belastar rörelseresultatet mer än de åtta miljoner kronor per månad som vi talar om. I så fall rör det sig om det första par månaderna, men baserat på nuvarande bedömning så väntas den negativa resultateffekten till mellan fyra och åtta miljoner kronor per månad", säger ir-chefen.

Han vill inte gå in på vilka ytterligare åtgärder som skulle kunna bli aktuella om läget skulle förvärras.

"Den kommentar vi lämnar gäller nuvarande situation".

Bland de marknader som har stängts för kycklingimport från länder med fall av fågelinfluensa i kommersiell besättning nämner Henrik Heiberg Japan, Sydkorea, Singapore och Sydafrika.

BAKGRUND

Sjukdomen upptäcktes i onsdags i Sverige efter att dessförinnan ha brutit ut i Danmark, varpå ett antal länder har stängts för import av kycklingprodukter från Danmark.

Fågelinfluensan har inte upptäckts hos någon av de uppfödare som levererar till Scandi Standard.

Under årets tredje kvartal nådde Scandi Standard ett rörelseresultat på 75,4 miljoner kronor (71,4).

LÄS MER: Fågelinfluensan H5N8 konstaterad i Skåne