Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november 2016

  Fågelinfluensan H5N8 konstaterad i Skåne

  SVA bekräftar att den fågelinfluensa som drabbat en besättning värphöns i Helsingborgstrakten är H5N8.

  I Vellinge kommun har en vild fågel, en knipa, konstaterats bära fågelinfluensa av typen H5N8 som tidigare påträffats i Danmark, Tyskland och flera andra europeiska länder.

  Det andra fallet är i en värphönsbesättning utanför Helsingborg.

  Bekräftat

  När det gäller värphönsbesättningen kunde Karl Ståhl biträdande statsepizootolog på SVA klockan 17 bekräfta att den fågelinfluensa som drabbat en besättning värphöns i Helsingborgstrakten är H5N8.

  – De sista testen visar att vi har att göra med samma virustyp som cirkulerar i Europa, säger han till ATL.

  Redan tidigare har viruset H5 konstaterats vilket innebär att viruset är högpatogent, det vill säga sjukdomsframkallande på tamfåglar.

  Jordbruksverket kommer nu att ha möte under förmiddagen på torsdag där man tar ställning hur man ska gå vidare.

  Har spärrats

  Värphönsbesättningen utanför Helsingborg har spärrats vilket betyder att inga djur får lämna stället. Enligt SVA kommer det nu att läggas zoner med restriktioner runt värphönsbesättningen i Helsingborg och det kommer att tas ett beslut om avlivning av fåglarna.

  – I och med att det är H5 vet vi att det kan vara den allvarliga sorten och då vidtar man alltid åtgärder, säger Karl Ståhl.

  ”Mycket stor besättning”

  – Det är en mycket stor besättning fåglar på ungefär 200 000 värphöns. Vi vet ännu inte hur många som smittats men vi väntar på provsvaren, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou, till SVT Nyheter Skåne.

  Spridits de senaste veckorna

  Under de senaste veckorna har ATL vid upprepade tillfällen rapporterat om nya fall av fågelinfluensa av typen H5N8, bland annat i Österrike och Tyskland. Det har framför allt rört sig om vild sjöfågel som har drabbats.

  Enligt Jordbruksverket är risken att även fjäderfä drabbas högre ju högre smittrycket är bland de vilda fåglarna.

  I måndags höjde Jordbruksverket skyddsnivån efter att fågelinfluensa konstaterats i Danmark.

  Tvättade händer

  För producenter med kommersiell fjäderfäbesättning följ de vanliga rutinerna kring biosäkerhet, skriver Jordbruksverket.

  Karl Ståhl på SVA betonar att det nu är viktigt att varje individuell producent har koll på sina rutiner. Det kan vara smådetaljer som avgör om man får in det.

  – Till exempel att man går in med smutsiga stövlar eller tar in smutsiga verktyg, så kan det vara det som gör skillnad. Det är viktigt att ha biosäkerhetstänket på plats, säger Karl Ståhl till ATL.

  Minimera foderspill

  Se även till att inga vilda djur har tillgång till djuren och minimera foderspill som kan locka vilda fåglar till tamfjäderfä.

  LÄS MER: Fågelinfluensa kan leda till bortfall på miljoner för Sveriges största producent

  Fågelinfluensa

  Fågelinfluensa är mycket smittsam mellan fåglar och finns i flera olika varianter. Den typen som hittats i Europa de senaste veckorna, H5N8 har aldrig smittat till människa. Folkhälsomyndighetens bedömer att risken att människor ska smittas i Sverige är ”närmast obefintlig”.

  Dock bör man vara försiktig vid kontakt med döda fåglar, enligt Jordbruksverket.

  Det finns ingen risk att smittas av att äta ägg eller kyckling, enligt Livsmedelsverkets bedömning.

  Fågelinfluensa lyder under epizootilagen, vilket betyder att man som djurägare måste kontakta veterinär vid misstanke om sjukdomen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen