facebooktwittermail

Fågelinfluensan leder till prisras på ägg

Äggmärkningen frigående höns försvinner för cirka 100 miljoner ägg per vecka på den tyska och nederländska marknaden från den 2 februari. Äggproducenterna fruktar ett prisras.

Märkningen frigående höns försvinner för 100 miljoner ägg per vecka från och med i morgon.
Märkningen frigående höns försvinner för 100 miljoner ägg per vecka från och med i morgon. FOTO: ANN LINDÉN

EU:s regler för frigående höns tillåter att hönsen får hållas inne tolv veckor om året. När fågelinfluensan spred sig i EU för tre månader sedan införde flera länder förbud att ha höns ute.

De europeiska äggproducenterna har fört en stenhård lobby i Bryssel för att få dispens från tolvveckorsregeln för ägg som frigående höns värpt.

Men igår sa EU-kommissionär Phil Hogan nej. Ett sådant beslut skulle skada konsumentförtroendet menade han.

- Vi är rädda att marknaden rasar in, säger Iris Odink-Schrijver sekreterare i Nederlandse Vakbond Pluimveehuiders till ATL.

100 miljoner ägg i veckan

Nu flyttas frigående ner i sprättäggsklassen. Den marknaden är redan mättad. 80 procent av de nederländska frigående äggen går på export till Tyskland. Räknar man med den tyska produktionen rör det sig om hundra miljoner ägg per vecka.

I dag är prisskillnaden ungefär tre cent beroende på hur bra kontrakt en äggproducent lyckats förhandla fram. Det merpriset försvinner. Men samtidigt riskerar man ett prisras på sprättäggen.

Läs mer: Akut äggbrist i Sydkorea

Läs mer: Minst ett år innan Aniagra har full produktion igen

Läs mer: Ingen äggbrist till jul