facebooktwittermail

Sveriges största producent kan förlora miljoner

Ett långvarigt utbrott av fågelinfluensa kommer att leda till markanta produktionsbortfall på 10 miljoner för Sveriges ledande producent av gäss och ankor.

Björn Olson på Viking Fågel menar att ha gäss inomhus är som att ha akvariefiskar utan vatten.
Björn Olson på Viking Fågel menar att ha gäss inomhus är som att ha akvariefiskar utan vatten. FOTO: PRIVAT

Redan för två veckor, sedan vid de första signalerna om att fågelinfluensa upptäckts i Tyskland, valde Björn Olson på Viking Fågel att agera. Han såg till att ta in gäss och ankor för att minimera smittorisken. Nu får simfåglarna spendera vintern inomhus. Viking Fågel i Munka-Ljungby har kring 80 procent av den svenska gåsproduktionen med cirka 15 000 djur.

- Utbrotten verkar vara årstidsrelaterade. Fågelinfluensan dyker upp på hösten när det blir rått och kallt för att klinga av fram på vårkanten. Så har det varit tidigare år och jag hoppas verkligen att det blir så den här gången också, säger Björn Olsson.

"Gäss trivs bäst utomhus"

Han menar att gäss trivs allra bäst utomhus och skulle ha varit ute i vinter om det inte varit för den ökade risken för fågelinfluensa.

- Gässen ligger gärna i snödrivor och mår bäst utomhus till skillnad från till exempel kycklingar och kalkoner som är hönsfåglar och som vi alltid har inne, säger Björn Olsson.

Beslutet att ta in simfåglarna över vintern får i nuläget inga direkta ekonomiska konsekvenser för Viking Fågel. Består den förhöjda skyddsnivån för fjäderfä i Sverige ända fram till i sommar kommer det däremot påverka produktionen storligen.

- Det vore snudd på katastrof för oss, säger Björn Olsson, som menar att det skulle innebära ett extremt produktionsbortfall värt kanske 10 miljoner kronor. Du kan helt enkelt inte föda upp gäss inomhus. De är rena betesdjur. Det skulle vara som att ha akvariefiskar utan vatten, säger han.

Fakta: Viking Fågel

Omsättning 2016: 25 miljoner kronor

Antal anställda: Tio heltidsanställda

Planerad produktion 2017

Gäss: 15 000

Ankor: 20 000

Kyckling: 150 000

Kalkon: 15 000

Läs mer: Höjd skyddsnivå i Sverige

Läs mer: Fågelinfluesna hos fjäderfä i Danmark