facebooktwittermail d

Silon som exploderade rivs under torsdagen

Branden i Lantmännens silo i Falkenberg var svårsläckt. Nu ska silon rivas.

Räddningstjänsten har larmats till en explosion i en silo i Falkenberg. Arkivbild.
Räddningstjänsten har larmats till en explosion i en silo i Falkenberg. Arkivbild. FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT

Larmet om explosionen i silon kom vid 12.30 under onsdagen. Silon, som innehåller melass, har brunnit sedan i förra veckan och varit under daglig bevakning av räddningstjänsten.

Branden hanterades i samarbete och samråd med räddningstjänsten och Lantmännens personal och bedömdes under tisdagen vara under kontroll. 

Under onsdagen uppstod ny aktivitet i melassen som fanns i silon med efterföljande explosion, vilket orsakade att taket på cisternen föll ihop. 

Ingen person har kommit till skada till följd av incidenterna. Händelsen är anmäld till arbetsmiljöverket enligt gängse rutin, skriver Lantmännens presschef Noah Sallmander till ATL. 

Lantmännen kommer nu, i samråd med räddningstjänsten, utarbeta en plan för rivningen av silon vilken förväntas starta under torsdagen.

Lagringskapaciteten i den berörda silon var 500 kubik. Melasstanken har dock inte använts sedan 2018.

Enligt TT kom det i juli 2018 ett larm från samma silo. Värmen inne i byggnaden steg snabbt, och det fanns en oro för explosion. Den gången öppnade man en lucka för att sänka trycket inne i silon.

Är det en vanlig risk att melass går varm?

”Det är ovanligt med varmgång i melass. Vad som gjort att melassen i den här silon har utvecklats till brand får kommande orsaksutredning visa.” Så svarar Lantmännens presschef Noah Sallmander ATL via mejl.

Tidigare under veckan har brandröken varit ett problem för omkringboende eftersom röken luktat mycket illa.

Fyra enheter var på plats vid branden när den var som mest intensiv. Silon ligger i Falkenbergs hamn.