facebooktwittermail d

EU överväger importförbud för brasilianskt kött

EU-kommissionen tittar på möjligheten med ett importförbud samtidigt som stora mängder av kött från Brasilien befaras ha importerats av Finland.

Nu har det brasilianska fulköttet nått Finland skriver det finska livsmedelsverket Evira.
Nu har det brasilianska fulköttet nått Finland skriver det finska livsmedelsverket Evira. FOTO: ANN LIND N

EU-kommissionen fortsätter att utreda köttskandalen och man har bett de brasilianska myndigheterna att informera om omfattningen på problemet och i hur stor utsträckning det berör partier importerade till Europa.

Kommissionen förbereder också ett importförbud som då skulle gälla för probleminrättningarna.

Det var i förra veckan som larmet om att Brasilien exporterat ruttet nötkött i processade produkter, samt kycklingkött med spår av salmonella. Nu slår det finska livsmedelsverket Evira larm om att landet importerat kött från de berörda anläggningarna. Det skriver finska Yle Nyheter. Det handlar om totalt 6 000 kilogram fryst nötkött och 9 000 kilogram fryst kött av fjäderfä som importerats från dessa anläggningar under januari och februari.

Betydligt större mängder

Utslaget på hela året handlar det dock om betydligt större mängder - cirka 30 000 kilo färskt nötkött och 3 500 kilo fryst. Det importerade fjäderfäköttet uppgår till cirka 155 000 kilo.

Av den totala andelen importerat nötkött från Brasilien till Finland kommer därmed en femtedel från de berörda inrättningarna, skriver Yle Nyheter. För fjäderfäköttet är andelen sex procent.

Det är däremot inte klart hur stor andel av det importerade köttet som varit dåligt, enligt Evira som lovar att återkomma med denna information. Evira skriver vidare att det inte direkt farligt att äta köttet.

EU överväger importförbud för brasilianskt kött

EU-kommissionen tittar på möjligheten med ett importförbud för de fuskande brasilianska anläggningarna. Det skriver Yle Nyheter.