facebooktwittermail

EU-kommissionen: Bönder bör tillhöra de första att få vaccin

De som producerar maten vi äter bör prioriteras när coronavaccineringen kommer i gång, säger EU-kommissionen.

Utbrott vid flera slakterier i Europa har visat att slaktarbetare löper extra stor risk att smittas av coronaviruset.
Utbrott vid flera slakterier i Europa har visat att slaktarbetare löper extra stor risk att smittas av coronaviruset. FOTO: ANN LINDÉN

Enligt EU:s läkemedelsmyndighet finns det en chans att två vaccin mot coronaviruset kan godkännas före nyår. Men det kommer inte finnas tillräckligt med doser för att vaccinera brett från start. Det är upp till EU:s medlemsländer att bestämma vilka som ska få vaccin först. EU-kommissionen kan bara ge rekommendationer, och det har den gjort. På en lista över grupper som bör ingå i prioriteringsövervägningarna finns de som arbetar i livsviktiga näringar som jordbruk och livsmedelsproduktion. Personal inom slakt och styckningsindustri pekas särskilt ut då de inte kan jobba med smittsäkra avstånd.

En paraplyorganisation för jordbruks-, livsmedels- och turistarbetarfack i EU, Effat, har tillsammans med motsvarande näringslivsorganisation, FoodDrinkEurope, gått ut med en vädjan till EU:s medlemsländer om att följa EU-kommissionens rekommendation.

LÄS MER: Stärkt skydd för slakteriarbetare i Tyskland