Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli

  Stärkt skydd för slakteriarbetare i Tyskland

  Större slakterier ska inte längre kunna lägga arbetsmiljöansvaret på underleverantörer.

   Tysklands regering hoppas få bukt med utnyttjande av arbetskraft i slaktbranschen med nya regler. (Arkivbild.)
  Tysklands regering hoppas få bukt med utnyttjande av arbetskraft i slaktbranschen med nya regler. (Arkivbild.) FOTO: Ann Lindén

  Coronautbrott på slakterier i Tyskland har satt strålkastarljus på undermålig arbetsmiljö.

  Under onsdagen presenterade den tyska regeringen nya regler tänkta att stoppa utnyttjandet av gästarbetare.

  Förbjuder vissa anställningsformer

  Bland annat måste slakterier med en personalstyrka på över 49 personer direktanställa all personal. Det ska inte längre gå att komma undan ansvaret för arbetsmiljö och rimliga arbetsvillkor genom att anlita företag som i sin tur lejer arbetare.

  Enligt nyhetssajten Politico uppskattas ungefär 30 000 av Tysklands 110 000 slakteriarbetare omfattas av den sortens anställningar som regeringen vill förbjuda.

  Ökat antal kontroller

  De skärpta reglerna ger även företagen ansvar för att gästarbetarna har adekvat boende och de måste registrera all arbetstid elektroniskt, för att garantera att personalen får rätt betalt.

  Antalet arbetsmiljökontroller ska öka, och bötesstraffet för att bryta mot arbetstidsreglerna höjs från 15 000 till 30 000 euro. Godkänns reglerna av det tyska parlamentet ska de träda i kraft nästa år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen