facebooktwittermail d

EU inför strafftullar mot USA

Som svar på USA:s stål- och aluminiumtullar inför EU strafftullar på en rad amerikanska varor. Däribland majs, ris, jordnötssmör, apelsinjuice, tranbär och tobak.

Majs, ris, jordnötssmör, apelsinjuice, tranbär och tobak är några av de amerikanska varor som EU nu inför 25-procentiga skyddstullar på.
Majs, ris, jordnötssmör, apelsinjuice, tranbär och tobak är några av de amerikanska varor som EU nu inför 25-procentiga skyddstullar på. FOTO: MOSTPHOTOS

På onsdagen beslutade EU att införa de handelstullar mot amerikanska varor som det har hotats om i flera veckors tid. Detta som svar på de tullar på stål och aluminium som Donald Trump tidigare drivit igenom, med USA:s nationella säkerhet som motivering.

Totalt värde: 28 miljarder euro

På självaste midsommarafton inför EU nu skyddstullar till ett värde av 2,8 miljarder euro, på bland annat stål- och aluminiumprodukter, kläder, motorcyklar och båtar. EU, som räknar med att USA:s stål- och aluminiumtullar orsakat extrakostnader på 6,4 miljarder euro, har även förberett ytterligare åtgärder för att ta in den återstående mellanskillnaden på 3,6 miljarder euro om unionens skadeståndskrav på USA i världshandelsorganisationen WTO inte går igenom.

Även en rad jordbruksprodukter från USA får nu en 25-procentig skyddstull. Däribland ris, majs, tobak i olika former, jordnötssmör och apelsinjuice. På listan finns även en rad förädlade produkter som frukustflingor och bourbonwhiskey, som båda görs på majs.

Väntas slå hårt

Åtgärderna väntas slå hårt mot amerikanska bönder - inte minst i delstater som i hög grad röstade på Trump. Eftersom produktionen på ris, jordnötter och apelsiner är obefintlig i Sverige och inte heller tobak, tranbär och majs är särskilt viktiga grödor ekonomiskt, ser inte dessa strafftullar ut att påverka svenskt lantbruk direkt. Däremot rycker risken för ett fullskaligt handelskrig mellan USA och viktiga ekonomier som EU och Kina närmare - något som skulle få svåra följder för alla i ett litet, exportberoende land som Sverige.

”Lämnar oss utan val”

– Vi ville inte befinna oss i den här situationen. Men det ensidiga och orättfärdiga amerikanska beslutet att införa stål- och aluminiumtullar gentemot EU lämnar oss utan val. De internationella handelsreglerna som vi har utvecklat genom åren hand i hand med våra amerikanska partners kan inte brytas mot utan någon reaktion från vår sida, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Amerikanska lantbruksvaror som omfattas av EU:s nya tullar

Samtliga produkter på EU:s lista (engelska)

LÄS MER: Mexiko kan börja importera griskött från EU

LÄS MER: Handelskrig och hot måste tas på allvar

LÄS MER: EU överväger strafftull på jordnötssmör och bourbon

Majs (inklusive frukostflingor)

Ris (inklusive frukostflingor)

Röda kidneybönor

Jordnötssmör

Apelsinjuice

Tranbär

Bourbon

Rågwhiskey

Tobak och tobakssubstitut