facebooktwittermail

Här får entreprenörer låna en fossilfri maskin – gratis

I Norge är det möjligt för entreprenörer som vill testa en fossilfri maskin att gratis få låna en sådan – av landstinget.

Scania krokbil.
En biogasdriven Scania går att få låna gratis för norska entreprenörer som vill testa att köra fossilfritt. FOTO: SCANIA

Tre av Osloregionens fylkeskommuner, motsvarigheten till landsting/regioner i Sverige, har bestämt sig för att underlätta övergången till fossilfria arbetsredskap.

Därför har man i dagsläget 190 maskiner och redskap – allt från lastbilar till röjsågar – som entreprenörer med offentliga uppdrag kan få låna i upp till fyra veckor utan någon kostnad. Enda motprestationen är att de ska göra en skriftlig utvärdering med både plus och minus som sedan skickas vidare till tillverkarna som stöd för utvecklingen av nästa generation av maskinerna.

Enligt projektledaren Gabriel Wergeland Krog har flera av de som lånat sagt att det mycket väl kan bli aktuellt att köpa en fossilfri maskin nästa gång det ska göras en investering.

Nyligen förlängt

I Osloregionen står arbetsmaskiner för cirka 30 procent av de transportrelaterade utsläppen av fossila växthusgaser. Målet är att de ska reduceras med 80 procent till 2030.

Det är därför det är viktigt att starta ett grönt skifte inom denna sektor. Oslo leder vägen med krav på fossilfria och på sikt utsläppsfria byggnads- och byggarbetsplatser. Flera län följer nu efter, enligt Gabriel Wergeland Krog.

Projektet som är delfinansierat av det norska Miljöverket drogs igång 2017 och har precis fått pengar för ytterligare tre år. Förutom entreprenadföretag är det även möjligt för skolor med  maskinutbildning att få låna fossilfria arbetsredskap.

Enligt Gabriel Wergeland Krog har många hört av sig för att få veta mer om projektet – även från Sverige. 

Några av maskinerna:

• Scania G 410 – biogaslastbil med kroklyft

• Volvo L25 – eldriven hjullastare

• Volvo ECR25D – eldriven grävmaskin

• TP 175 E ZE – batteridriven flishuggare

• Paxster EDV – eldriven minilastbil

• Vänerpannan – pelletseldad varmluftspanna

Dessutom finns det ett antal eldrivna röjsågar, motorsågar, gräsklippare och lövblåsare att testa.

Läs mer om Volvos eldrivna maskiner här