Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 4 juni 2017

  Fler ska böta för brott mot cabotage

  Regeringen ändrar ansvarsregler för brott mot EU:s cabotageregler för lastbilstransporter. För få har bötfällts.

   Nya regler för brott mot cabotageregler ska leda till att fler överträdelser beivras.
  Nya regler för brott mot cabotageregler ska leda till att fler överträdelser beivras. FOTO: MOSTPHOTOS

  ATL har tidigare skrivit om de svenska regler som finns för straffavgifter vid cabotageöverträdelser. Man har nu utvärderat reglerna och kommit fram till att de endast i ett fåtal fall leder till sanktionsavgifter på grund av att de är så snäva i sin utformning.

  Reglerna som infördes vid årsskiftet första januari 2015, skulle ge seriösa åkeriföretag bättre förutsättningar att konkurrera på lika villkor. Att reglerna inte fungerat som tänkt, har gjort att effekten till stor del uteblivit.

  – Schyssta villkor inom transportbranschen är en prioriterad fråga för regeringen. Nu förtydligar vi reglerna så att det blir enklare att utfärda sanktionsavgifter. Ordning och reda ska gälla på svenska vägar, säger infrastrukturminister Anna Johansson i ett pressmeddelande.

  Fler ska bötfällas

  Genom ändringen hoppas man att avgifter ska utfärdas i högre grad för brott mot reglerna. Det ska bli tydligare att den lastbilstransport som bryter mot EU:s bestämmelser i Sverige, ska beläggas med sanktionsavgifter. Exempel på överträdelser är att man gjort fler än tre transporter inom loppet av sju dagar.

  ”De nya bestämmelserna gäller från den 17 juli 2017 genom ändringar i förordningen (1998:786) om internationella vägtransporter inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).” Skriver regeringen i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen